Uncategorized

Мркоњић проговорио о Прокопу и још по нечему

143286031956b3347f056ff788458243_w640– Почасни председник Социјалистичке партије Србије Милутин Мркоњић рекао је да у Прокоп треба уложити још најмање 160 милиона евра

 

-Водио сам пре неки дан Ану Бекуту тамо, није веровала да не може да се сиђе доле. За два сата колико смо тамо провели, ниједног путника нисмо видели. Кажу „завршено“, а нема станичне зграде, нема приступних саобраћајница, нема људи… Далеко је то од завршеног – рекао је Мркоњић у интервјуу за недељник „Време“.

Према његовим речима, у Прокоп је потребно уложити још 80 милиона за саобраћајнице и исто толико за станичну зграду.

-Велики пројекат не може мало да кошта: од 1971. године, када је донета одлука да се уђе у реализацију Београдског чвора па до данас у њега је уложено око милијарду евра. Досад је завршено око 95 одсто планираних радова. Остало је пет одсто и то: део у Прокопу и део у још два објекта Железничке путничке станице „Земун“ и „Кијево“, -рекао је Мркоњић који је по струци саобраћајни инжењер.

Раније Мркоњићеве опаске о Прокопу изазвале су оштре полемике између коалиционих партнера СПС-а и СНС-а, а од Мркоњићевих речи оградио се и шеф социјалиста Ивица Дачић који је казао да је то био само лични став појединца.

Мркоњић је за „Време“ казао да га је премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић позвао само једном од када више није министар.

_Кад је кренуо онај Бал на води (пројекат Београд на води), како се оно зове, Вучић ме је позвао, једини пут откако нисам министар, да га подржим јер се струка побунила, велика се галама дигла. Упозорио сам га да је само ослобађање Савског амфитеатра условљено са милијардом евра. И он је пао са столице – рекао је почасни председник СПС.

Према његовим речима, Вучић му је одговорио да пројекат располаже са 300 милиона евра.

-Кажем: одлично, али води рачуна да мораш да преместиш аутобуску станицу која је такође пола милијарде и мораш да завршиш метро. Да би све то могло да се заврши, теби треба милијарда да би могао да се ослободи и користи простор старе станице. Ти можеш да набодеш два солитера тамо, али то је чир. Каже он: „Знам, али да искористим тих 300 милиона значи на брзину да имамо то“, а ја њему: „Добро, али прво заврши Прокоп“ – цитирао је Мркоњић разговор са Вучићем.

Мркоњић је пренео и да га је Вучић једном упитао шта је то што је имао Милошевић, а што нема он (Вучић).

-Ја му кажем: узео је мене (Милошевић) јер зна да знам и веровао ми је, а ти не верујеш никоме –  навео је почасни председник СПС.

Према његовим речима, проблем Напредњака је што мисле да нико пре њих ништа није радио, поготову бивша влада.

-Највећи подстицај завршетку свих радова на инфраструктурним пројектима био је између 2008. и 2012. године: та влада је наставила реализацију свих инфраструктурних пројеката који су прекинути после 5. октобра, штавише – у коалициони споразум тадашњих чиниоца те владе, СПС, ДС и УРС уграђен је закључак да је прва и најважнија ствар реализација инфраструктурних пројеката на коридору 10 и 11 – рекао је он.

Мркоњић је похвално говорио и о бившем председнику Србије Борису Тадићу, садашњем лидеру Социјалдемократске странке, и казао да је он урадио за инфраструктуру више него сви председници пре њега.

 

(Преузето: БЕТА)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.