Uncategorized

После политичког „цунамија“ Смедеревска Паланка је добила новог председника Скупштине општине: НИКОЛА ВУЧЕН: ИМАМО ХРАБРОСТИ ДА ПРЕУЗМЕМО ОДГОВОРНОСТ

20161223_101600На политичкој сцени Смедеревске Паланке, крајем прошле седмице, догодио се прави правцати „цунами“, који је, после само седам месеци вршења власти, однео у заборав политичаре који се нису снашли…

Тај „велики талас“ општег незадовољства радом највиших функционера у локалној самоуправи покренула је група младих људи вођена идејом бољег и праведнијег живота у граду на Јасеници.

Управо најмлађи одборници актуелне владајуће коалиције, коју предводи Српска напредна странка, уз подршку неколико оседелих глава, били су ветар који је „закотрљао“ талас.

А ко би други, ако не млади – који често забораве на компромис али и последице – имао храбрости да уради нешто тако хитро и скоро „невидљиво“, а успешно, што није виђено на политичкој сцени вишестраначке Србије?

И где – ако не овде – у граду особености, посрнуле економије и великих политичких тензија.

То је био разлог да за интервју упитамо Николу Вучена, једног од актера тих догађаја и новог председника Скупштине општине Смедеревска Паланка.

 

20161223_101602Паланачке: И шта сада, после револуције?

Вучен: Не желећи да увредим никога, нити да икоме спочитавам све оно лоше у претходном периоду, искрено се надам и верујем да ћемо имати снаге да се изборимо са огромним проблемима. Ти проблеми су наша реалност. У тој реалности живе и они који су одговорни за тренутно стање, а и они који су јако мало учинили да нам се свима живот поправи или се бар нису потрудили онолико колико су заиста могли. Ово говорим испред групације младих, амбициозних и образованих људи, који желе да раде за опште добро ове општине, да раде вредније од свих претходника, а и са више енергије, савести, одговорности, као и политичке и друге мудрости. Ми смо спремни да се едукујемо, прилагодимо тренутку у којем живимо и за нас не постоје нити једна врата на која нећемо покуцати како би нам свима, за почетак, олакшали живот, а затим унапредили бар у домену финансијских и других капацитета који су нам расположиви.

Паланачке: Да ли, на путу реализације тих циљева, очекујете подршку грађана?

Вучен: Знам да има разочараних, оних који су сити празних обећања и истрошених флоскула, па зато нећу молити грађане ни за стрпљење, нити очекујем толеранцију, већ за конструктивни надзор и сарадњу, јер смо такође свесни, да више немамо право, нити оправдање за некакве озбиљније грешке. Оно што бих такође желео да истакнем је да ћемо у времену које је пред нама радити на бољем односу и са медијима, од којих очекујемо објективно и благовремено извештавање грађана о свим нашим активностима, како не бисмо били странци једни другима већ пријатељи, добре комшије и суграђани.

Паланачке: Какве су реалне могућности у овом тренутку?

Вучен: Пред нама је обиман посао који захтева марљивост и ван радног времена а оквири су нам стриктно одређени реалним буџетом којим располажемо. Трудићемо се, а мислим и да је оствариво, да приходна страна буџета, који је усвојен на последњој седници Скупштине општине буде побољшана, а и да се у интересу свих грађана усресредимо на бољу сарадњу са свим републичким органима и ресорним министарствима.

Мандати који су нам поверени нас на то обавезују, а наше је да своје обавезе испунимо и оправдамо поверење грађана. Пружамо руку свима који желе да помогну и који знањем и искуством заиста то могу. Лично сам оптимиста и волео бих да тај свој оптимизам пренесем и на све вас, али свестан сам и свих реалних кочница које тај мој оптимизам подривају.

20161223_101607Паланачке: Који су вам правци размишљања? Шта су приоритети?

Вучен: У претходном периоду смо били у прилици да се упознамо са свим параметрима који указују на обиме девастације ове општине, било да је у питању свеукупна финансијска ситуација, комуналне услуге или наслеђена инфраструктура која изискује стално одржавање, а не оправдања зарад погрешно процењених приоритета. На нама није да се бавимо високом политиком, геополитичким околностима у свету, региону или нашој држави, већ да будемо, као локална самоуправа, блиски и доступни обичном грађанину и испунимо оно у чему не сме бити никаквих идеолошких разлика и оно око чега би требало да смо сви на истој страни. То је наша свакодневица. Искрено се опет надам, да ће и грађани препознати то у нама, исто оно што смо ми препознали једни у другима када смо се одлучили да се ујединимо и преузмемо одговорност, а то је енергија младих људи неоптерећених прошлошћу и са јасном визијом за заједничку будућност свих нас.

20161223_101612Паланачке: Празнично је време, па ево и прилике за поруку суграђанима.

Вучен: Не замерите нам што имамо жељу да нешто променимо, као и што имамо храбрости да преузмемо одговорност како би сви живели у бољој, уређенијој и просперитетнијој општини, са посебном жељом да зауставимо одлив младих, а превасходно образованих људи из ове средине, јер многи пре нас нису ни понудили идејна и свеобухватна решења, а нама су оставили да све поправимо и грађане учинимо задовољним.

Паланачке: Спремате ли новогодишњи програм у граду?

Вучен: Наравно, у складу са могућностима организоваћемо из дана у дан програме у којима ће најзначајнију улогу имати наши најмлађи суграђани. Свакога дана наступаће на бини хорови, рецитатори, музичке групе, а биће и послужења које ће обезбедити наши угоститељи. Наглашавам да ће приход од топлих напитака бити издвојен у хуманитарне сврхе. Јелка је већ на Тргу, а и шеталиште ће бити окићено, па се надамо добром расположењу.Дејан Црномарковић

 

20161223_101623Вучен: Озбиљно радимо на петљи „Лозовичка чесма“

 

-Имате прилику да први пренесете грађанима вест да већ неко време радимо на чувеном излазу на ауто-пут код Лозовичке чесме. Ишли смо више пута у надлежно Министарство грађевине и добили зелено светло од министарке Зоране Михајловић. Добар део пута је војска већ урадила и то квалитетно, тако да је пројекат добио „зелено светло“. Тај излаз на ауто-пут, који је мање од девет километара одавде, је круцијални стратешки интерес Смедеревске Паланке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.