KulturaSmederevska Palanka

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ obeležilo 110 godina postojanja: DVA I PO SATA IGRE I PESME

IMG_2100-U programu učestvovalo 200 izvođača: od veterana do poletaraca

 

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ u Smederevskoj Palanci nije moglo na bolji način da obeleži  110. godišnjicu postojanja. U programu, koji je trajao dva i po sata,   učestvovalo je 200 izvođača: od veterana do poletaraca. Veliki narod orkestar, folklorce, grupu pevača i soliste aplauzom je nagradila brojna publika sa tribina fiskulturne dvorane Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“.

Scenarista i reditelj Slobodan Todorović-Toki tačno u 18 časova, za  kad je bio i najavljen početak  ovog, moglo bi  se reći, kulturno-zabavnog  spektakla, izveo je na otvorenu scenu momke i devojke koji su izveli „Ispraćaj u vojsku“ želeći da pokaže kako se nekada iz Kuće kod kestena  odlazilo na odsluženje vojnog roka, što se praktikovalo od 1977. godine, kada se KUD „Abrašević“ za stalno preselio u Ulicu Vuka Karadžića 15.

U hladovini najpoznatijeg i najznamenitijeg kesten-drveta u gradu, mnogo generacije igrača, pevača i svirača uplovile su u kulturno-umetnički amaterizam visokog dometa. A sve je – treba istaći – počelo mnogo ranije, daleke 1905. prvomajskim urankom na Kiseloj vodi. Uoči velikog radničkog praznika izvedena je pozorišna predstava „Jazavac pred sudom“, a  neizbežno je nastupio i hor sa „Marseljezom“. Već naredne godine  publika je oduševljeno aplaudirala  glumcima koji su oživljavali likove iz pozorišnog komada „Predlog zakona o radnjama“.

IMG_2126Voditelj programa Aleksandar Božović, već na samom početku jubilarnog godišnjeg koncerta, podsetio je  publiku da je KUD „Abrašević“ dobitnik Oktobarske nagrade – najvišeg opštinskog priznanja, i drugih odličja za svoj višegodišnji predani rad i doprinos kulturi grada. Njegova koleginica Sofija Radovanović, ističući da je „Abrašević“ godinama okupljao  talentovane muzičare, pevače, igrače i druge, imao i povremene prekide u radu, ali da se žiška kulturno-umetničkog amaterizma praktično nije  gasila u srcu ljudi. Tako je krajem šeste decenije minulog veka KUD vaskrsao kao mitska ptica kad je na njegovo čelo stupio glumac i turistički radnik Miloš Milošević, u gradu poznatiji kao Miša Mesec.

Po isteku njegovog mandata, a na inicijativu Ljubiše Ilića-Malage i Petra Mitrovića-Žabe,  za novog predsednika izabran  je novinar Nikola Vladisavljević od kada „Abrašević“, kako se  ističe u scenariju proslave stodesete godišnjice, hvata zalet za pamćenje. Veliki narodni orkestar tada je vodio Velimir Bačujkov, hor i Mešoviti oktet  Miloje Milekić, sa pevačima je vežbao Ljubiša Ilić-Malaga, dok se  poslova koreografa prihvatio  Branislav Branko Miletić. Izvođene su igre Šumadije, Vranja, Hrvatske, Banata, Nišave… i prvi put gradske  igre.

Vredni članovi „Abraševića“ putovali su Jugoslavijom uzduž i popreko, a išlo se i na turneje van granica zemlje. Nastupalo se pred publikom u  Austriji, Italiji, Grčkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Luksemburgu, Nemačkoj, Rumuniji, Turskoj,. Bugarskoj… Za vreme predsednikovanja Nikole Samardžića, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine, upriličena je višednevna turneja po Sloveniji.

IMG_2117Slavu ovog Kulturno-umetničkog društva pronosile su mnoge generacije pevača: Danica Obrenić, Mile Bogdanović, Pavle Stefanović, braća Tanasijević, Ljubiša Ilić-Malaga, Ankica Milovanović, Miomir Đorđević, Bora Garčić, Milan Todorović-Toša, Gordana  Stevanović, Zora Mirović… Njihovim putem danas nastavljaju Aleksandra Stanojević i Ivana Mihailović.

Pod folklorne svodove Kuće kod kestena, zarad novih koreografija, došao je Miroslav Barjaktarević-Tabarka. On je postavio igre iz zapadne Srbije, a njegovo delo je i koreo-prikaz „Ispraćaj u vojsku“ koji se održao do ovih dana sa izgledom da još dugo traje.

Scenarista je ovom prilikom podsetio  i na neke „nestandardne aktivnosti“ KUD-a „Abrašević“ kakvo je, na primer, bilo učešće na „Turniru duhovitosti“ pod motom smeh na svoj ceh, a u organizaciji „Politike Ekspres“.Turnir je kasnije prerastao u Ligu smeha kada je  1944. godine smehotresna ekipa „Abraševića“ pod kapitenskom palicom Slobodana Todorovića-Tokija osvojila prvo mesto, ispred Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Užica, Pirota, Vranja…Pod kestenom se priređuju književne večeri, a u sali likovne izložbe. U prostoru „Abraševića“ prvi je izlagao Dušan Mišković,slikar iz Beograda, čijim se delegatom ponosi naš Narodni muzej.

Nadežda Janković je prva žena predsednik u istoriji „Abraševića“ i to u dva mandata. U to, damsko vreme, kako ga karakteriše scenarista i reditelj ove proslave, Slobodan Todorović-Toki, počeo je rad  Dramskog studija „Ben Akiba“ pod nadzorom Ljubivoja Miljkovića. Pokrenuta je i Muzička škola sa tridesetak polaznika, koju je vodio Saša Pavlović, danas dekan banjalučke Akademije umetnosti. Osmišljen je Festival dečjeg folklornog stvaralaštva „Maza“ kao zahvalni  memento za legat Miroljuba Prvulovića-Maze.

Stogodišnjak lakih nogu, „Abrašević“, u organizaciji predsednika Radomira Tasića i potpredsednika Zorana Jovanovića, obznanio je   vek trajanja koncertom „Godine nam lepo stoje“. A za vreme predsednikovanja Živadina Žileta Tomića, za umetničkog rukovodioca Ansambla narodnih igara, došao je mladi „abraševićevac“ Marko Trojanović. On se obrazovao na Katedri  za tradicionalnu igru u klasi dr Olivere Vasić.

Pečat slave, pod zastavom „Abraševića“ ostavili su Diksilend ansambl „Sedmorica Palančana“, „Kvintet Palančani“, „Kombo 6“ (kasnije „Sinkope“). Iz ovog KUD-a potekao je violončelista Velikog narodnog orkestra Radomir Raja Đorđević, danas priznati IMG_2111kantautor. U sećanjima mnogih generacija odzvanjaju  frulaški tonovi Raše Bankovića, Svete Tanaskovića-Plavog  i Mileta Radojevića.

Tomislav Mitrović, jedan od veličanstvenih sa kormila „Abraševića“, takođe je ostavio svoj trag u radu ovog KUD-a. Njegovo predsednikovanje pamti se, uz druge aktivnosti, po  dve pozorišne predstave: „Obrni-okreni“ za odrasle i „Bajka o bajci“ u režiji Radeta Mihajlovića.

U vremenu koje traje, istoriju  „Abraševića“  ispisuju aktuelni Dragić Jevtić i predsednik Izvršnog odbora Zoran Živković. Njima se ravnopravno  pridružuju Bojan Antić, umetnički rukovodilac Igračke sekcije, Ivan Pantić, šef svih igrača, Goran Milićević, rukovodilac Muzičke sekcije,  Marina Ugrinović, muzički pedagog i brojno članstvo. Ovogodišnji jubilarni koncert, uz pomenute, potpisali su scenografi Goran i Lidija Rajičić, majstor svetla i tona Kristijan Veljković, urednik Marketinga Marko Trojanović i inspicijenti Goran Milojković i Branislav Staničić.

Dragoljub Janojlić

 

PRIZNANjA

Diplome „Abraševića“, kao priznanje za višegodišnji rad i pokazane rezultate, dobili su Dragan Stefanović, Goran Milićević, Ivan Pantić, Miroslav Nikolić, Branislav Staničić, Živorad Slavnić, Marko Trojanović i Slobodan Todorović-Toki.  Uručio ih je predsednik KUD-a Dragić Jevtić.

SOLISTI

U muzičkom delu programa nastupili su Zoran Živković, Ivana Mihailović,Marina Ugrinović, Stefan Ilić, Ivan Milićević, Dijana Milošević, Aleksandra Stanojević, Božidar Janjić i Ljiljana Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.