Kultura

Nad knjigama Radmila Mićkovića „Mleko i Kukuta“ i „Verbalne freske“: SLEDBENIK VELIKOG RADOJA

IMG_2137-U njegovim  aforizmima sadržane su originalne interpretacije, analize i sinteze u svakom obliku

 

Bošnjanac Radmilo Mićković, pravnik po obrazovanju, potpisao je kao autor 19 knjiga aforizama, poezije i proze. Neke od njih doživele su i po dva izdanja  i prevod na nekoliko jezika. Poslednju pod naslovom „Verbalne freske“ (treći deo) izdao je kragujevački Klub kulture.

Recenzent Milijan Despotović navodi  da se u čaroliji pisanja na početku knjige ( freska prva) našao zapis o čaroliji duše: Svaka čarolija ovoga sveta, staje u ljudsku dušu, a duša je za ovog pisca, sunčevak koji se vidi  iz daleka. Citirajući Lao Cea, o zadovoljstvu kao bogatstvu, Mićković filozofski, sa blagom ironijom odslikava  duhovni identitet bogatog čoveka koga krasi strah, nervoza, mrzovolja, bezobzirnost, praznina u duši. A onda svakom od ovih stanja posvećuje po misao i vraća i vraća im se po više puta u knjizi.

-Velika patnja je karcinom  duše, a jaka radost – emocionalni infarkt – veli Mićković.-Patnja je put ka svetosti u duhovnoj čistoti. Radi se o procesu otvaranja Scan-160314-0001ljudske duše, čija je kapija, to je poznato, već otvorena – dobrota će se kad tad vratiti.

-U filozofskom smislu, a Mićković je po vokaciji filozofski mislilac, otvorio brojna teološka pitanja i dileme koje već dugo traju i tajnom bivaju – predočava Milijan Despotović.- U jednom trenutku ovaj pisac, veliki filozofsko-duhovni proces,  u stvaralačkom smislu, objašnjava  kao provetravanje bića od teških misli,navika i emocija.

Mićkovićeve „Verbalne freske“,pokazuju potrebu za racionalnijim životom, jer u trci života, čovek je prolazno vreme, a on toga, najčešće nije svestan. Čovek se najteže sastavlja sam  sa sobom. Na kraju sa , u vezi sa našom kletvom naravi, Radmilo Mićković dodaje jednu takvu poslanicu:Ljubav i radost da te prate. I da te sustižu!

Aleksandar Čotrić, u pogovoru Mićkovićeve knjige „Mleko i kukuta“, primećuje da su u   aforizmima sadržane originalne interpretacije, tumačenja, analize i sinteze u sažetom obliku. On potom ističe:

-Odlika Mićkovićevih kratkih rečenica jeste da se o njima dugo razmišlja. Iako su aforizmi kratka forma, laka za zaobilaženje smatram da kritičari i čitaoci ove misli Scan-160314-0002ne smelo lako da zaobiđu. Tim više, jer su aforizmi Radmila Mićkovića onakvi kakvim ih je definisao Radivoje Dangubić: Kap slatke vode u moru. Iako je iz Rače Kragujevačke, Mićković ne obilazi kao kiša oko  Kragujevca, već pogađa u suštinu pojava, problema i tema kojima se bavi.

Radmilo Mićković rođen je u istom  kraju Srbije, u kojem je ponikao i naš najveći satiričar Radoje Domanović. Iako nije krvni, on je duhovni potomak velikog Radoja, zbog čega se raduje srpska satira.

-On bi ispod svojih aforizama trebalo da se potpisuje uspravno, jer je, zaista, autor od integriteta, sa čvrstom moralnom  vertikalom – naglašava  Aleksandar Čotrić.- Narodu u Srbiji vladari su oduvek obećavali med i mleko. Međutim, od toga nikad ništa  nije bilo. Za utehu imamo najbolje aforističare, među  njima i Radmila Mićkovića, koji napisa i ovo: „Srbijom ne teku med i mleko, mada se narod svakodnevno muze!“

Ovaj književni stvaralac uvršćen je u više zbornika, antologija i enciklopedija poezije i  aforizma.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.