Kultura

Prva samostalna izložba Palančanina Zorana Pantića: NEŽNA LEPOTA VAROŠI

img_2673-Likovni govor akvarela ovog stvaraoca, odiše otmeno nadahnuto, ali i smirenim   temperamentom – istakao je na otvaranju Slobodan Todorović  Toki

 

Palančanin Zoran Pantić na dopadljiv način upisao se u likovni letopis Smederevske Palanke. U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja otvorena je njegova prva samostalna izložba.  Ljubiteljima slikarstva predstavio se lepo opremljenim akvarelima. Izbor iz svog stvaralaštva naslovio je „Moja varoš.“

Kišno i prohladno novembarsko veče nije umanjilo ugodan doživljaj priličnog broja  posetilaca koji su došli, ne samo da uživaju u njegovim nežnim motivima grada, već i da ga podrže u nastojanju da ovekoveči njihovu lepotu, koju je uporno otkrivao. Na njegovim akvarelima, čak i rđom u dobroj meri zahvaćen stari vodotoranj, deluje nekako sveže i za oko primamljivo.

img_2675Gradeći  njegov stvaralački portret, Slobodan Todorović Toki, majstor neologizama, staviće publici do znanja da je akvarelna umetnost nepredvidiva, ne propustivši pri tom da kaže da u njoj uvek ima nešto novo, što se samo po sebi otkriva. Todorović  reče da akvarel zahteva čedno sigurnu veštinu, koja Pantiću očigledno ne nedostaje.

-Likovni govor akvarela  Zorana Pantića odiše otmeno i nadahnuto, ali i veoma smirenim temperamentom – predočio je Todorović. – Atmosfera na papiru, može se reći, lirsko intimno, iliti svedočanstveno, privlači pažnju. Znatiželji umetnika nije mogao da promakne  čak ni detalj. Filosofiju njegove zanebesane varoši, pored kolorita, krasi optimistička količina neba. Tragajući za korenima stvaralačkog smisla, u virištu bogatom svetlosnim tradicijama, poetika razlivenog likovnog majstorstva Zorana Pantića neguje impulsivni trag ka harmoniji varoške arhitekture.

Zoran Pantić je rođen u Mladenovcu 1959. godine , ali se ubrzo njegova porodica doselila u Smederevsku Palanku. Posle završetka fakulteta u Beogradu, neko vreme je radio kao inženjer geodezije u „Goši“ da bi 1992. godine uplovio u vode privatnog biznisa. Njegove rukotvorine, reč je o gitarama,  dospele su do dalekog Japana.

I tu je, baš kao što se pokazao u akvarelu, dostigao pravo majstorstvo.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.