Култура

Слике Татјане Бандовић у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци: АУТЕНТИЧНА ЛИКОВНА СТРУКТУРА  

IMG_2133-Ова изложба ће нас сигурно разгалити и оставити у нама утисак лепих и дубоких емоција – истакла приликом отварања Славенка Чишић-Урошевић

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба младе сликарке Татјане Бандовић. Серију, коју је ставила на увид ликовној публици, насловила је „Рефлексије“.Ову уметницу, рођену у Лозници, представила је Славенка Чишић-Урошевић, члан  Уметничког савета поменуте галерије.

-Често су пред нама дела различитих сликара, особених  по теми,боји, форми и импресији којом нас неки  пут разгале, а понекад потресу – рекла је Славенка Чишић-Урошевић.- Део циклуса слика којима нам се вечерас представља Татјана Бандовић, сигурно ће нас разгалити оставити у нама утисак лепих, дубоких емоција. Фрагменти архитектонских форми, строго геометријски компонованих на једном или више платана у виду диптика, триптика или полиптика, доносе нам једно лично, интимно виђење града у коме живи уметница. Играјући се рефлексијама светлости, доводећи их понекад у контрастне сукобе, а понекад их разливајући по геометријским површинама,  бришући границе међу њима, Татјана нас увлачи у готово опипљиву атмосферу града, доживљеног и представљеног на само њој својствен начин.

Татјана Бандовић је дипломирала на Академији лепих уметности, а постдипломске и специјалистичке студије окончала на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан је  Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Живи и ствара у Београду.

IMG_2135-Сталним посматрањем архитектуре, њеном трансформацијом добијеном апстраховањем и свођењем архитектонског фрагмента на геометријску форму, са доминантном вертикалом и хоризонталом, кроз интеракцију светлости и боје,  жели да пружим лични доживљај архитектуре старог града – објашњава своју уметност Татјана Бандовић.-Сједињавањем природне светлости, атмосфере и архитектуре, ствара се субјективни доживљај тренутка, у коме се конкретне архитектонске форме растачу и нестају, добијајући нову боју и причајући нову причу.

Ова сликарка излагала је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству, а учествовала је и на многим ликовним колонијама. Њени радови су део збирке неколико музеја и приватник колекција.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.