Пројекат "Тврђаве у Србији" суфинансиран је из буџета Града Смедерева 2021. године

Тврђава Маглич (11)

Многи од нас су слушали бајковите приче о средњовековном, чаробном граду Камелоту и његовим храбрим витезовима округлог стола. Многе легенде и приче и данас се могу чути о нестварном Камелоту и његовом великом утицају. Уколико волите такве приче и чули сте за Камелот, онда ће вас сигурно изненадити да и у Србији постоји слично, древно утврђење које се зове Маглич и заиста делује као утврђење коме је место у свету бајки и фантастике. Ова тврђава налази се на зеленим брдима и пропланцима централне Србије, надомак града Краљева.
Мноштво мистерија окружује овај прелепи, средњовековни замак који је подигнут у срцу ибарске клисуре и кога са три стране окружује дивни и усковитлани Ибар. Управо због ни данас се не зна тачно и поуздано ко је подигао ово утврђење, али мноштво прича помиње Уроша Првог, за кога се верује да је подигао ово утврђење како би спречио даље продоре монголских продора кроз клисуру. Друге легенде тврде да је Маглич изградио Стефан Првовенчани како би заштитио своје задужбине. Једино је сигурно да тврђава потиче из 13. века и да је смештена на самом врху брда. Маглич је некада био седиште српског архиепископа Данила Другог који је управљао директно из Маглича црквеним и државним пословима. Још један период је изузетно значајан за историју Маглича, а то је Други српски устанак је управо код Маглича била постављена заседа Турцима. Године 1979. Маглич је проглашен спомеником културе од изузетног значаја.

Весели спуст је данашња, модерна и најпопуларнија атракција овог краја која непрестано привлачи велики број посетилаца. Реч је о сплаварењу Ибром, реком која окружује тврђаву Маглич. Ово је јединствена прилика за све заинтересоване да се упознају са богатом историјом и традицијом тврђаве Маглич, као и са нестварно лепом, још увек нетакнутом и бујном природом околине тврђаве. Долина Ибра заиста је један од скривених, природних драгуља централне Србије и нешто најлепше што природа ове регије има да понуди, док обилазак тврђаве Маглич само додатно употпуњује читав доживљај. Посматран са висина Маглич делује недостижно, попут каменог венца који краси стрме обронке брдовитих узвишења са ког се пружа бајковит поглед.
Овај средњовековни замак се налази на свега 20 км јужно од Краљева, на самом врху стрмог брда, сто метара од дна клисуре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.