Projekat "Znanjem protiv bolesti zavisnosti" - sufinansiran iz budžeta Opštine Smederevska Palanka

„Znanjem protiv bolesti zavisnosti“: METAMFETAMIN (21)

Projekat „ZNANjEM PROTIV BOLESTI ZAVISNOSTI“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Smederevska Palanka.

(NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

 

Metamfetamin

 

Metamfetamin je stimulant koji aktivira određene ćelije u mozgu. Metamfetamin je hemijski srodan amfetaminu, ali efekti metamfetamina na centralni nervni sistem su jači. Obe droge se koriste u medicinske svrhe, najčešće u lečenju gojaznosti, ali je njihova terapijska upotreba ograničena. Metamfetamin se proizvodi i u ilegalnim laboratorijamma, vrlo je adiktivan i često se zloupotrebljava. Metamfetamin ima različite nazive u slengu kao što su: speed, meth, chalk. Metamfetamin hidrohlorid, čisti providni komadići slični ledu, koji se koriste za pušenje zovu se: ice, crystal i glass.

 

Kako se metamfetamin koristi?

 

Metamfetamin se proizvodi i u ilegalnim laboratorijama u više oblika i može se pušiti, ušmrkavati, uzimati oralno ili intravenozno. Droga menja raspoloženje zavisno od načina na koji se uzme. Odmah nakon pušenja droge ili intravenoznog ubrizgavanja, korisnik doživljava intezivno uzbuđenje ili „flash“ koji traje nekoliko minuta i smatra se izuzetno ugodnim. Ušmrkavanje ili oralno uzimanje stvara euforiju, ali ona nije intezivna. Efekti ušmrkavanja traju 3 do 5 minuta, dok oralno uzimanje stvara efekte koji traju 15 do 20 minuta. Kao i ostali stimulanti i metamfetamin se koristi po principu dizanja i spuštanja. Tolerancija na metamfetamin se javlja u roku od nekoliko minuta što znači da ugodni efekti nestaju pre nego što nivo droge u krvi znatno opadne stoga korisnici nastoje da produže ovo stanje ponovnim uzimanjem droge. Osamdesetih je počeo da se koristi ice, metamfetamin pripremljen za pušenje. Ice je veliki, obično providni kristal visoke čistoće koji se puši poput krek kokaina. Efekti pušenja mogu trajati 12 i više sati.

 

Kratkoročni efekt zloupotrebe metamfetamina

 

Kao jak stimulans, metamfetamin, čak i u malim količinama, može povećati budnost i psihičku aktivnost i smanjiti apetit. Oni koji su pušili ili ubrizgavali metamfetamin opisali su stanje pod njegovim uticajem kao kratko, intenzivno uzbuđenje. Oralno uzimanje ili ušmrkavanje stvaraju duže stanje prijatnosti umesto uzbuđenja, koje, kako neki kažu, može trajati i pola dana. Smatra se da i uzbuđenje i stanje prijatnosti nastaju kada velike količine dopamina dospeju u deo mozga koji reguliše osećanje zadovoljstva. Metamfetamin je toksičan i velike količine mogu dovesti do grčeva, tako i do veoma visoke temperature, što može uzrokovati i smrt.

 

Dugoročni efekti zloupotrebe metamfetamina

 

Dugoročni efekti zloupotrebe metamfetamina mogu biti veoma štetni, uključujući i zavisnost. Zavisnost je hronična, recidivirajuća bolest koju karakteriše kompulzivno traženje i uzimanje droge praćeno funkcionalnim i strukturalnim promenama u mozgu. Osima zavisnosti, hronični korisnici metamfetamina mogu pokazati simptome koji uključuju nasilno pomašanje, anksioznost, konfuziju i insomniju. Mogu imati psihotične epizode, koje uključuju paranoju, zvučne halucinacije, promene raspoloženja i halucinacije (npr. misle da im ispod kože mile insekti). Paranoja može rezultovati mislima o samoubistvu ili ubistvu. Prilikom hronične upotrebe razvija se tolerancija na metamfetamin. U pokušaju da inteziviraju željene efekte, korisnici mogu uzimati veće količine droge, mogu je uzimati češće ili menjati načine njenog uzimanja.

 

Zdravstveni problemi

 

Metamfetamin oslobađa velike količine neurotransmitera dopamina, koji stimuliše moždane ćelije, podižući raspoloženje i telesnu pokretiljivost. Pokazalo se da ima neurotoksične efekte, oštećujući moždane ćelije koje sadrže dopamin i serotonin (neurotransmiter takođe). Izgleda da nakon određenog vremena metamfetamin uzrokuje smanjenje nivoa dopamina, što može dovesti do simptoma sličnih onima kod parkinsonove bolesti. Aktivnost centralnog nervnog sistema, nakon uzimanja i malih količina metamfetamina, uključuje povećanu budnost, povećanu psihičku aktivnost, smanjen apetit, hiipertermiju i euforiju. Ostali efekti na centralni nervni sistem uključuju razdražljivost, insomniju (nesanicu), konfuziju, drhtavicu, grčeve, zabrinutost, paranoju i agresivnost. Hipertermija i grčevi mogu dovesti smrti. Metamfetamin uzrokuje ubrzano lupanje srca i povišen pritisak, te može dovesti do nepopravljivih oštećenja krvnih sudova u mozgu, što može biti uzrok moždanog udara. U ostale efekte metamfetamina ubrajamo respiratorne probleme, nepravilno kucanje srca i ekstremnu anoreksiju. Njegova upotreba može izazvati kardiovaskularni kolaps i smrt.

 

Medicinske posledice zloupotrebe metamfetamina

 

Kod hroničnih konzumenata metamfetamina može doći do upale srčanih zalistaka, a ukoliko se droga koristi intravenozno oštećuju se krvni sudovi i javlja se apces kože. Korisnici metamfetamina mogu imati epizode nasilnog ponašanja, paranoje, anksionosti, konfuzije insomnije. Psihotični simptomi mogu trajati i nekoliko meseci ili godina nakon što se prestane koistiti. Akutno trovanje je još jedan potencijalni rizik kojem su izloženi korisnici metamfetamina. Najčešće se prilikom ilegalne prozvodnje koristi lead acelat kao reagens. Greške u proizvodnji mogu rezultirati kontaminacijom metamfetamina ovom supstancom. Istraživanja pokazuju da zloupotreba metamfetamina tokom trudnoće može rezultovati prenatalnim komplikacijama, većim stepenom prevemenog porođaja, a može doći i do smanjenog postnatalnog obrasca ponašanja kod novorođenčadi. Zloupotreba metamfetamina tokom trudnoće može biti povezana sa urođenim deformitetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.