Пројекат "Знањем против болести зависности" - суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка

„Знањем против болести зависности“: РИЗИК ОД ЗАРАЗЕ ХИВ-ОМ И ХЕПАТИТИСОМ Б И Ц“ (22)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ“ суфинансиран је из буџета Општине Смедеревска Паланка.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Повећан ризик од преношења ХИВ-а и хепатитиса Б и Ц је последица повећане злоупотребе међу оним појединицима који ињекцирају дрогу тако што деле  свој прибор. Инфекција ХИВ-ом и другим инфективним болестима је раширена међу кориснциима који ињекцирају дрогу користећи при том већ употребљене контаминиране шприцеве и игле и други прибор. Код готово једне трећине амерканаца инфицираних ХИВ-ом, убризгавање дроге је фактор ризика, што чини злоупортребу дроге најбржима начином ширења ХИВ-а. Истраживања, такође показују да метамфетамнин и други психомоторни стимуланти могу повећати либидо, за разлику од опијата који га смањују. Ипак, дуготрајно коришћење метамфетамина може бити повезано са опадањем сексулане функције, барем код мушкараца. Метамфетамнин може бити повезан и са грубљим сексом што доводи до крварења и абразије. Комбинација инјецирања и секса без заштите  може резултовати да ХИВ постане већи проблем међу корисницима метамфетамина него међу корисницима опијата и других дрога.

 

Начини лечења

 

Тренутно је најефикаснији начин лечења зависности од метамфетамина когнитивно – бихејвиорална терапија. Овим приступом се утиче на промену пацијентовог начина размишљања, очекивања и понашања, те се развијају вештине које ће му помоћи да се носи са свакодневним стресом. Групе за подршку и помоћ, су такође, добра допуна когнитивно – бихејвиоралној терапији и може довести до дуготрајног опоравка од дрога. Не постоји фармаколошки третман за лечење зависности од амфетамина и дрога сличних амфетамину, као што је метамфетамин. Антидепресиви су корисни у борби против депресије која је честа код оних који краћи период апстинирају од амфетамина. Због хипертермије и грчева уобичајене и често фаталне компликације приликом предозирања, као и случајеви екстремног узбуђења или панике санирају се одговарајућим медикаментима.

 

Разлика између амфетамина и кокаина

 

Метамфетамин је психостимуланс, ако и још неке дроге које се злоупотребљавају, међу којима су амфетамини и кокаин. Знамо да је метамфетамин структуролошки сличан амфетамину и неуротрансмитеру допамину, али је веома различит од кокаина. Иако ови стимуланси имају сличне бихејвиоралне и физиолошке ефекте, постоје велике разлике у основним механизмима њиховог деловања на нервне ћелије. Ипак, метамфетамин, као и кокаин , подстиче акумулацију неуротрансмитера допамина и изгледа да та претерана концентрација допамина ствара стимулацију и осећај еуфорије коју доживљавају корисници. За разлику од кокаина, који се брзо уклања и готово потпуно метаболише у телу, метамфетамин дуже делује и већи проценат дроге остаје непромењен у телу. То значи да метамфетамин остаје дуже у мозгу, што доводи до продужених стимулативних ефеката.

 

Инхалати

 

Инхалатима се називају хемијска испарења која се удишу и стварају психоактивне ефекте, што значи да доводе до измене свести. Иако су многи људи изложени испарљиим растварачима и другим инахалатима у кући или на послу они их не сматрају дрогама јер та средства нису произведена у ту сврху. Млади људи често злопотребљавају инхалате, делимично и због тога што су лако досупни и јефтини. Родитељи треба да воде рачуна да деца не дођу у додир са тим производима.

 

Подела инхалата

 

  1. Растварачи – индустријски или кућни растварачи или производи који садрже раствараче, укључујући разређивач, бензин и лепак – растварачи који се користе у канцеларијама као што су коректор, боје, маркери, средства за чишћење.
  2. Гасови – који се користе у кући или комерцијални прозводи, укључујући бутан и пропан гас, гасови за расхлађивање, кућни аеросоли у спреју, као што су боје у спреју, лак за косу, дезодоранси и заштитни спрејеви – медицински анестетички гасови као што су етер, хлороформ, halothane и nitrous oxide (гас који изазива смејање)
  3. Нитрати – укључујући cycloxyl nitrite, који је доступан свакоме, amyl nitrate, који је доступан само на рецепт и butil nitrate, који спада у илегалне супстанце.

 

Здравствене тешкоће

 

Иако су различитог састава, скоро сви злоупотребљавани инхалати стварају ефекте сличне анестетичким, што начи да делују тако што успоравају телесне функције. Када се, кроз нос или уста, удахну у плућа инхалати изазивају интоксикацијске ефекте. Интоксикација траје неколико минута или више сати ако се узимање понавља,. У почетку, корисници могу осетити лагану стимулацију, настављајући инхалирање могу се осетити слободније и слабије ће моћи да се контролишу, на крају корисник може избубити свест.

Удисање високо концентрованих количина хемикалија које се налазе у растварачима или спрејевима може директно узроковати престанак рада срца и смрт. Високе концентрације инхалата могу узрокавати смрт услед гушења јер инхалати долазе у плућа а потом у централни нервни систем што доводи до престанка дисања.

Удисање одређених растварача може изазвати следеће појаве које су неизлечиве:

  • губитак слуха – тоулени (боје у спреју, лепкови) и трихлоретилени (средства за чишћење, коректор)
  •  оштећења мозга  или централног нервог система
  • периферне неуропатије или грчеви екстремитета – (плин, бензин) и пасте за чишћење
  • оштећење коштане сржи (бензин).

Удисање одређених растварача може изазвати следеће појаве које су озбиљне, али су потенцијално излечиве :

  • оштећења бубрега и јетре (супстанце као садрже тоулене и коректори, средства за хемијско чишћење)
  • недостатак кисеоника у крви (органски нитрати и разређивачи, ацетон)

Смрт коју су изазвали инхалати обично је узрокована веома високим концентрацијама испарења. Намерно удисање испаравања из пластичне или папирне кесе веома повећава опасност од угушења. Чак и кад се користе аеросоли или испарљива средства у складу са својом наменом (нпр. фарбање, чишћење), најбоље је да се то ради у добро проветреним просторијама или напољу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.