Smederevska Palanka

Ambasador Francuske posetio Smederevsku Palanku

Poseta Pjera Košara, ambasadora Francuske u Srbiji, i Arno Gujona, direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Opštini Smederevska Palanka, motivisana je obostranom željom da odnosi, posebno grada Grenobla i Palanke, budu obnovljeni i produbljeni, na ekonomskom i kulturnom planu.

Pre 97 godina, nakon posete gradonačelnika Pola Mistrala Smederevskoj Palanci, u sastavu delegacije koja je boravila u Srbiji, Grenobl i Palanka razvijali su istinski bratske odnose, uspostavljajući saradnju, od ekonomije do kulture, a poslednja poseta delegacije Smederevske Palanke ovom francuskom gradu bila je 1974. godine.

Tokom Velikog rata, u Palanci je bila stacionirana eskadrila MS 99, koja je vršila borbene zadatke na strani Antante, a sećanja pilota i drugih francuskih boraca na Smederevsku Palanku zabeležena su i u memoarskoj beletristici.

Ambasador Košar, gospodin Gujon, i domaćin, predsednik Opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, položili su vence i poklonili se senima boraca francuske eksadrile, kod spomen obeležja u parku, a zatim je Pjer Košar otkrio spomen ploču, u Francuskoj ulici, koja je dobila to ime posle posete delagicije ove zemlje Palanci, 1926. godine.
Centralni događaj posete ambasadora Francuske bilo je otvaranje izložbe, „Muzika prijateljevih koraka“, u palanačkom Narodnom muzeju. Ova izložba, čiji je autor Petar Dekić, uz obilje istoriografskog materijala, govoreći o poseti delegacije Franuske Srbiji, o prijemu članova ove delegacije u Palanci, davanju imena ulicama – Francuske u Palanci, i Palanačke u Grenoblu, koje ta imena nose i danas – pripoveda o prijateljstvu, koje i u naše vreme ima jednako narativno značenje.

Na ovaj istorijski kontekst podsetio je predsednik opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, naglasivši da su Francuze pre 97 godina palančani oduševljeno dočekali – i da je na železničku stanicu pohrlio sav seoski i gradski živalj:

– Mislim da je Smederevska Palanka jedinstven primer, ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu, da jedan ovako mali grad u srcu Šumadije, neguje ovako iskreno sećanje na jedno veliko prijateljstvo dva naroda, rekao je Vučen, dodajući da je poseta ambasadora Košara i gospodina Gujona, velikog prijatelja Srbije, najava jačanja bilateralnih veza francuskog i srpskog grada, i da će uskoro uslediti međusobne posete delegacija Palanke i Grenobla.

Arno Gujon, inače rođen upravo u Grenoblu, obraćajući se prisutnima na tečnom srpskom jeziku, podsetio je na govor gospodina Mistrala, tokom posete Palanci:

– U govoru pre 97 godina, gospodin Mistral uporedio je ulogu Šumadije u Prvom srpskom ustanku, sa ulogom Grenobla i Liona u Francuskoj revoluciji. Ljudi su ga nosili na rukama, uzvikujući „živela Francuska“ i „živela Srbija“ – rekao je Gujon, dodavši da je njegov trud već godinama usmeren na produbljivanje veza između Francuske i Srbije: – Danas mi je srce puno, zato što vidim da to prijateljstvo nije samo stvar prošlosti, već i sadašnjosti i budućnosti, dodao je Gujon, i naglasio da su razgovori predsednika opštine Vučena i ambasadora Košara, najavili projekte ekonomske prirode.

– Nisam nimalo iznenađen srdačnim i toplim dočekom, s bzirom da sam već čitao memoare jednog od članova eksadrile koji je bio stacioniran u Palanci tokom Prvog svetskog rata – rekao je ambasador Košar, i izrazio zahvalnost opštinskom rukovodstvu i stanovnicima Smederevske Palanke, na negovanju sećanja na prijateljstvo Francuske i Srbije.

– To je ono što nas motiviše da razvijamo naše odnose u svim oblastima, političkim, ekonomskim, u kulturnim, u Smederevskoj Palanci, koja predstavlja jedno od čvorišta tih odnosa prijateljstva, rekao je Košar, i obećao pomoć u u daljem razvoju prijateljskih odnosa Palanke i Grenobla.

U pratnji direktora muzeja, dr Stevana Martinovića, ambasador Košar i gospodin Gujon, sa pažnjom su obišli postavku u Narodnom muzeju, a na samom kraju posete, gosti su se provozali u restauriranom francuskom kamionu iz Velikog rata, ulicama Smederevske Palanke.

Poseta francuskog ambasadora i otvaranje izložbe, uklopljeni su u ovogodišnje Kulturno leto u Smederevskoj Palanci, manifestaciju koja se održava uz pomoć Kabineta predsednika repubike, a koja je privukla veliku pažnju, raznovrsnim i kvalitetnim programom.

V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.