Смедеревска Паланка

Леп гест Општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Смедеревској Паланци: СЛИКЕ НА ДАР НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

IMG_2170-Директор ове установе културе позвао је партије и установе да следе пример СПС

 

Општински одбор Социјалистичке партије Србије, поводом 50. годишњице Народног музеја у Смедеревској Паланци, поклонио је тој установи културе две уметничке слике. Обе су урађене у техници уље на платну од којих је  једна дело сликара  Д. Јовановића, а друга Миомира Јелића или Томислава Митровића, што треба да утврде историчари уметности и музејски радници, с обзиром да није потписана од стране аутора.

Некадашњи Општински комитет Савеза комуниста купио је више слика Д. Јовановића са изложбе која је била приређена у Занатском дому 1963. године. Познаваоци ликовних прилика у Смедеревској Паланци склони су  тврдњи да је то била прва послератна самостална изложба радова једног уметника у нашем граду.

IMG_2166Поклон-слике директору Народног музеја Стевану Мартиновићу уручио је функционер Општинског одбора СПС Славољуб Ђурић. Он је подвукао да је Општински одбор СПС одлучио да Народном музеју, који ове године обележава пола века постојања, поклони два вредна уметничка остварења, која су некада  красила просторије некадашњег Комитета СК, а затим  Социјалистичке партије Србије.

-На овај корак смо се одлучили из разлога што смо уверени да ће те слике Народни музеј чувати на адекватан начин и презентовати ликовној публици нашег града и другим посетиоцима – нагласио је Ђурић.- Мотив за одлуку о овом поклону, поред јубилеја је и изузетно добар рад Народног музеја протеклих година, а поготово од кад је на његово чело дошао Стеван Мартиновић. Он је, презентирајући неке музејске фондове на страни, пронео славу нашег града и општине широм Србије. Овим гестом учинили смо то да се слике, које су биле власништво наше IMG_2167Партије, сачувају и да младом директору Народног музеја послуже као мотив да и даље вредно ради.

Захваљујући Општинског одбору СПС на овом дару,  директор Стеван Мартиновић је напоменуо да је Народни музеј покренуо акцију, односно пројекат поклањања слика Народном музеју  поводом његовог јубилеја.

-У то се на јако леп начин укључио и Општински одбор Социјалистичке партије Србије, а на идеју председника Скупштине општине Славољуба Ђурића – казао је Мартиновић.- Заиста не знам како, а све време о томе размишљам, на који начин да се одужимо Општинском одбору СПС, који нам је поклонио изузетно вредне слике, управо оне које недостају нашој колекцији за период свог настанка. IMG_2171Искористио бих ову прилику да позовем и друге странке и установе, које можда имају нешто од вредних уметничких дела, да се прикључе овој акцији. Народни музеј ће се трудити да те слика чува, изучава и излаже на  најбољи могући начин. Општински одбор СПС је још једном показао да не мисли само о садашњем тренутку већ и о будућим временима и ономе што ће бити залог за будућност.

Мартиновић је подвукао да ове слике нису  поклон СПС само Народном музеју већ и свим грађанима Општине Смедеревска Паланка. Као куриозитет обелоданио је да ће се једна од две поклоњене слике наћи у поставци изложбе која ће бити отворена 1. априла текуће године.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.