Smederevska Palanka

Lep gest Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Smederevskoj Palanci: SLIKE NA DAR NARODNOM MUZEJU

IMG_2170-Direktor ove ustanove kulture pozvao je partije i ustanove da slede primer SPS

 

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije, povodom 50. godišnjice Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, poklonio je toj ustanovi kulture dve umetničke slike. Obe su urađene u tehnici ulje na platnu od kojih je  jedna delo slikara  D. Jovanovića, a druga Miomira Jelića ili Tomislava Mitrovića, što treba da utvrde istoričari umetnosti i muzejski radnici, s obzirom da nije potpisana od strane autora.

Nekadašnji Opštinski komitet Saveza komunista kupio je više slika D. Jovanovića sa izložbe koja je bila priređena u Zanatskom domu 1963. godine. Poznavaoci likovnih prilika u Smederevskoj Palanci skloni su  tvrdnji da je to bila prva posleratna samostalna izložba radova jednog umetnika u našem gradu.

IMG_2166Poklon-slike direktoru Narodnog muzeja Stevanu Martinoviću uručio je funkcioner Opštinskog odbora SPS Slavoljub Đurić. On je podvukao da je Opštinski odbor SPS odlučio da Narodnom muzeju, koji ove godine obeležava pola veka postojanja, pokloni dva vredna umetnička ostvarenja, koja su nekada  krasila prostorije nekadašnjeg Komiteta SK, a zatim  Socijalističke partije Srbije.

-Na ovaj korak smo se odlučili iz razloga što smo uvereni da će te slike Narodni muzej čuvati na adekvatan način i prezentovati likovnoj publici našeg grada i drugim posetiocima – naglasio je Đurić.- Motiv za odluku o ovom poklonu, pored jubileja je i izuzetno dobar rad Narodnog muzeja proteklih godina, a pogotovo od kad je na njegovo čelo došao Stevan Martinović. On je, prezentirajući neke muzejske fondove na strani, proneo slavu našeg grada i opštine širom Srbije. Ovim gestom učinili smo to da se slike, koje su bile vlasništvo naše IMG_2167Partije, sačuvaju i da mladom direktoru Narodnog muzeja posluže kao motiv da i dalje vredno radi.

Zahvaljujući Opštinskog odboru SPS na ovom daru,  direktor Stevan Martinović je napomenuo da je Narodni muzej pokrenuo akciju, odnosno projekat poklanjanja slika Narodnom muzeju  povodom njegovog jubileja.

-U to se na jako lep način uključio i Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije, a na ideju predsednika Skupštine opštine Slavoljuba Đurića – kazao je Martinović.- Zaista ne znam kako, a sve vreme o tome razmišljam, na koji način da se odužimo Opštinskom odboru SPS, koji nam je poklonio izuzetno vredne slike, upravo one koje nedostaju našoj kolekciji za period svog nastanka. IMG_2171Iskoristio bih ovu priliku da pozovem i druge stranke i ustanove, koje možda imaju nešto od vrednih umetničkih dela, da se priključe ovoj akciji. Narodni muzej će se truditi da te slika čuva, izučava i izlaže na  najbolji mogući način. Opštinski odbor SPS je još jednom pokazao da ne misli samo o sadašnjem trenutku već i o budućim vremenima i onome što će biti zalog za budućnost.

Martinović je podvukao da ove slike nisu  poklon SPS samo Narodnom muzeju već i svim građanima Opštine Smederevska Palanka. Kao kuriozitet obelodanio je da će se jedna od dve poklonjene slike naći u postavci izložbe koja će biti otvorena 1. aprila tekuće godine.

D. Janojlić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.