Смедеревска Паланка

„Месец женског ромског активизма“ у Смедеревској Паланци: НЕЋЕ РАТУ И КАМАТУ, ХОЋЕ ПЛАТУ

IMG_2157-Локална самоуправи прави програм како за годину-две дана да запосли 2.000 младих

 

Председник Скупштине општине Смедеревска Паланка Славољуб Ђурић примио је данас и поздравио учеснике радионице, која је одржана у склопу „Месеца ромског женског активизма“, међу њима је био и Драган Радосављевић из Удружења грађана „Глас мањине“. Ђурић је напоменуо да се на овај начин може доста допринети бољем животу ромске  популације, њеном вишем стандарду и опстанку уопште. Истовремено је  и прилика да се задобије и подршка надлежних министарстава, локалних самоуправа, неких невладиних организација  и др.

-Ми смо се до сада као локална самоуправа највише бавили обезбеђивањем и давањем социјалне помоћи, али је сазрело време да се таква пракса промени, јер социјална помоћ често и вређа неке људе из разлога што су способни да раде и тако зараде за живот – казао је Ђурић.- Локална самоуправа је ту да помогне активности организованих снага Рома, а ја бих био најсрећнији да се ви, овде, договорите којим путем да идете даље. Оно што сматрам да је најбитније, а ми у локалној самоуправи имамо озбиљних  пројеката, а један је и онај који се односи на запошљавање а тога, нажалост, нема без покретања и развоја привреде.

Ђурић је у наставку напоменуо да локална самоуправа  има неколико озбиљних програма, поред осталог, и како да  се за годину-две дана запосли  скоро 2.000 младих који припадају ромској популацији.

– У склопу „Месеца  женског ромског  активизма“ одлучили смо се да се као млади придружимо комплетним активностима, а финансијску подршку обезбедио нам је Национални демократски институт – Канцеларија у Београду – предочио је Драган Радосављевић.- Надамо се да ћемо овог месеца подићи ниво ромског активизма у локалној самоуправи и да ћемо макар започети решавање неких проблема који већ годинама муче ромску заједницу, пре  свега Ромкиње.

IMG_2156Здравка Симић је подсетила да се и у Смедеревској Паланци обележава „Месец ромског женског активизма“, који ће трајати до 8. априла. Истакла је да су чланице  Центра за развој ромске заједнице „Амаро дром“, чији је она представник, имале учешће у кампањи  8. марта  у Београду, где су тражена већа социјална права под мотом: „Нећемо рату и камату, хоћемо плату.“

-Ми, Ромкиње, хоћемо да будемо видљивије, хоћемо да повећамо запошљавање Ромкиња, хоћемо да повећамо образовање Ромкиња, да и младе Ромкиње у нашој општини коначно дођу до изражаја – заложила се Здравка Симић. – Оне су сада готово невидљиве и хоћемо нешто да урадимо кроз акциони план за унапређење положаја Рома, који је сачињен, усаглашен и потписан, да буџетирамо ставке тог програма, како бисмо помогли младим Ромкињама. Предмет  нашег данашњег окупљања је радионица „Кажи ми шта знаш и о чему желиш да разговараш са мном“. Значи потпуно и отворено је осмишљена тема, поготово што су ту младе Ромкиње, па ће се отворено разговарати о много тога, о образовању и шта их спречава да напредују у животу.

Д. Јанојлић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.