Smederevska Palanka

„Mesec ženskog romskog aktivizma“ u Smederevskoj Palanci: NEĆE RATU I KAMATU, HOĆE PLATU

IMG_2157-Lokalna samoupravi pravi program kako za godinu-dve dana da zaposli 2.000 mladih

 

Predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka Slavoljub Đurić primio je danas i pozdravio učesnike radionice, koja je održana u sklopu „Meseca romskog ženskog aktivizma“, među njima je bio i Dragan Radosavljević iz Udruženja građana „Glas manjine“. Đurić je napomenuo da se na ovaj način može dosta doprineti boljem životu romske  populacije, njenom višem standardu i opstanku uopšte. Istovremeno je  i prilika da se zadobije i podrška nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava, nekih nevladinih organizacija  i dr.

-Mi smo se do sada kao lokalna samouprava najviše bavili obezbeđivanjem i davanjem socijalne pomoći, ali je sazrelo vreme da se takva praksa promeni, jer socijalna pomoć često i vređa neke ljude iz razloga što su sposobni da rade i tako zarade za život – kazao je Đurić.- Lokalna samouprava je tu da pomogne aktivnosti organizovanih snaga Roma, a ja bih bio najsrećniji da se vi, ovde, dogovorite kojim putem da idete dalje. Ono što smatram da je najbitnije, a mi u lokalnoj samoupravi imamo ozbiljnih  projekata, a jedan je i onaj koji se odnosi na zapošljavanje a toga, nažalost, nema bez pokretanja i razvoja privrede.

Đurić je u nastavku napomenuo da lokalna samouprava  ima nekoliko ozbiljnih programa, pored ostalog, i kako da  se za godinu-dve dana zaposli  skoro 2.000 mladih koji pripadaju romskoj populaciji.

– U sklopu „Meseca  ženskog romskog  aktivizma“ odlučili smo se da se kao mladi pridružimo kompletnim aktivnostima, a finansijsku podršku obezbedio nam je Nacionalni demokratski institut – Kancelarija u Beogradu – predočio je Dragan Radosavljević.- Nadamo se da ćemo ovog meseca podići nivo romskog aktivizma u lokalnoj samoupravi i da ćemo makar započeti rešavanje nekih problema koji već godinama muče romsku zajednicu, pre  svega Romkinje.

IMG_2156Zdravka Simić je podsetila da se i u Smederevskoj Palanci obeležava „Mesec romskog ženskog aktivizma“, koji će trajati do 8. aprila. Istakla je da su članice  Centra za razvoj romske zajednice „Amaro drom“, čiji je ona predstavnik, imale učešće u kampanji  8. marta  u Beogradu, gde su tražena veća socijalna prava pod motom: „Nećemo ratu i kamatu, hoćemo platu.“

-Mi, Romkinje, hoćemo da budemo vidljivije, hoćemo da povećamo zapošljavanje Romkinja, hoćemo da povećamo obrazovanje Romkinja, da i mlade Romkinje u našoj opštini konačno dođu do izražaja – založila se Zdravka Simić. – One su sada gotovo nevidljive i hoćemo nešto da uradimo kroz akcioni plan za unapređenje položaja Roma, koji je sačinjen, usaglašen i potpisan, da budžetiramo stavke tog programa, kako bismo pomogli mladim Romkinjama. Predmet  našeg današnjeg okupljanja je radionica „Kaži mi šta znaš i o čemu želiš da razgovaraš sa mnom“. Znači potpuno i otvoreno je osmišljena tema, pogotovo što su tu mlade Romkinje, pa će se otvoreno razgovarati o mnogo toga, o obrazovanju i šta ih sprečava da napreduju u životu.

D. Janojlić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.