Smederevska Palanka

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci obeležava 51. godišnjicu postojanja i rada: DUH DAROVANIH STVARI

-U postavci izložbe se nalazi skupina sjajnih i skladnih umetničkih dela – istakao direktor Stevan Martinović

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, povodom 51. godišnjice postojanja, otvorena je izložba likovnih ostvarenja nekolicine darodavaca. U postavci „Duh darovanih stvari“ su dela Momčila Antonovića, Momira Jelića, Srđana Srećkovića, Lazara Dimitrijevića, Milovana Mihajlovića, Dragoljuba, Dragomira Lazarevića, Dušana Miškovića, Jelene Ćirković, Mihajla Petrova, Jelene Čumić, Olge Golemović – Galović, Olge Jančić, Momčila Milovanovića i Riste Stijovića. Autor ove izložbe je Petar Dekić, koji iz zdravstevnih razloga nije mogao da se obrati publici, pa je to učinio direktor Stevan Martinović, podsetivši da je prošle godine prilikom obeležavanja pola veka Narodnog muzeja skrenuta pažnja  na neke rezultate i vrednosti koje je ova ustanova kulture baštinila kroz decenije.

-Istovremeno se pokušalo da se uspostave horizontalni i vertikalni vektori pravaca daljeg delovanja, koji sežu u daleku prošlost, preciznije u 1966. godinu, a s druge strane da se neke produže daleko u beskonačnu budućnost, a sve u cilju da se nastavi utabanim stazama i tragovima naših profesionalnih otaca, odnosno muzejskih kustosa, bivših kolega i kulturnih poslenika koji su kroz čitav svoj radni vek ostavljali sebe i svoja dela Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci – kazao je Martinović.- I pored tih ljudi koji su radili i stvarali ovaj muzej, kroz njega je prošao i veliki broj umetnika, koji su na razne načine bili vezani za Smederevsku Palanku i ovde ostavljali svoja dela. Na taj način se  formirala, dopunjavala i afirmisala etnološka, arheološka, likovna zbirka… Danas je teško da kažemo koji je to dar, odnosno poklon najbitniji i najbrojniji, budući da su svi dolazili u različitim periodima, od različitih osoba, u vezi sa najrazličitijim pričama i događajima.

Maritnović je naglasio da je Narodni muzej uzrastao uz fenomen darivanja. Počev od prvih dana postojanja kada je tadašnji direktor Radovan Milošević, između ostalo, Narodnom  muzeju darivao svoju numizmatičku zbirku. U isto vreme obnavljala su se neka stara prijateljstva sa Momčilom Antonovićem, Lazarom Dimitrijevićem, Srđanom Srećkovićem, kao i sa porodicom preminulog Momčila Milovanovića. Od izuzetne je važnosti – kazao je Martinović – da se godina darivanja nije završila poklonima koji su u svom stranstvovanju mnogo češće govorili o nekim drugim istorijama, mestima i vremenima. Stoga su slike dobijene od Opštinskog odbora SPS, trajni svedoci snažne i dugotrajne umetničke aktivnosti na prostoru Smederevske Palanke.

-Nakon više od godinu dana rezultati su sabrani na izložbi „Duh darovanih stvari“ – dodao je Martinović.- Iako nema za cilj da predstavi umetničku stranu poklona, već ideju trajanja jedne ustanove kroz mali deo njenih poklonima stvaranih trezora, nedvosmisleno možemo reći da je na postavci skupina sjajnih i skladnih umetničkih dela, koja su nakon raznih muzejskih i galerijskih putovanja pronašla svoje večno konačište.

D. Janojlić

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.