Uncategorized

Pismo „Palanačkih novina“ UNS-u: KATASTROFALAN ODNOS VLASTI SMEDEREVSKE PALANKE PREMA MEDIJIMA

unnamed-Nezavisne varoške novine „Palanačke“ poslale su danas UNS-u pismo u kom navode da je odnos vlasti u Smederevskoj Palanci prema medijima „katastrofalan“ i da su „od kada je vlast u opštini preuzela Srpska napredna stranka raskinuti ugovori o sufinansiranjeu sa svim medijima, a novi konkurs se ne raspisuje“. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

prinuđeni smo da reagujemo na katastrofalan odnos lokalne vlasti u Smederevskoj Palanci prema medijima, a naročito prema redakciji lista Nezavisne varoške novine „Palanačke“.

Odmah posle lokalnih izbora, kada je vlast u opštini preuzela Srpska napredna stranka,  raskinuti su ugovori o sufinansiranju sa svim medijima u Smederevskoj Palanci, a ne raspisuje se Konkurs o sufinansiranju projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kako predviđa Zakon o informisanju.

Posebno drastičan je odnos lokalne vlasti, odnosno opštinskih funkcionera, prema našoj redakciji, jer postoji izričita naredba (što nam je, nezvanično, prenela radnica u opštinskoj upravi kojoj je to naređeno) da nam se ne upućuju pozivi za sednice Skupštine opštine, Opštinskog veća i ostalih događaja u organizaciji Opštine Smederevska Palanka – takođe i u slučaju poseta ministara, državnih sekretara i ostalih zvaničnika (smatramo da je ovde potrebno napomenuti da niko od novinara iz naše redakcije nije u članstvu političkih partija).

Podsećamo da su „Palanačke“ ove godine obeležile deset godina postojanja i preko 200  štampanih brojeva, a da od jula meseca nismo u mogućnosti da izlazimo u štampanom izdanju već samo na internetu www.palanacke.com  i www.sumadijske vesti.com (gde izlazimo dnevno uz veliko interesovanje čitalaca).

Očekujemo da nas podržite, reagujete i da zajedničkom inicijativom, snagom autoriteta naših  udruženja, u javnosti i kod nadležnog ministarstva, izvršimo pritisak na predstavnike lokalne vlasti u Smederevskoj Palanci da počnu da poštuju zakon i imaju ravnopravan tretman prema medijima.

 

Direktor i glavni i odgovorni urednik

Dejan Crnomarković

 

(Preuzeto: portal Udruženja novinara Srbije)

One thought on “Pismo „Palanačkih novina“ UNS-u: KATASTROFALAN ODNOS VLASTI SMEDEREVSKE PALANKE PREMA MEDIJIMA

 • Srpski seljak

  Ajde de.
  Pa borili ste se da se EU vrednosti implementiraju u Srbiji i Palanci.
  I sada kada se to desilo nešto vam smeta.
  Pa jasno je bilo da male medijske kuće nemaju šta da traže na tržištu ako je ono uređeno po EU/NATO standardima.
  I šta se desilo. Žustro ste tražili da država izađe iz medija. I sada kad se to desilo smeta vam što ste ostavljeni sebi.
  Kao što se zna tržište je nepogrešivo.
  Ili više niste toliko liberalni pošto tražite sigurnu državnu sisu.
  Ja onako seljački a vi školovani možete i bolje.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.