Društvo

Novo umetničko ostvarenje Nebojše Jovanovića: SPOMENIK PADOBRANSTVU U SMEDEREVSKOJ PALANCI

img_2611-Skulptura visine šest metara biće otkrivena  na proleće

 

Nebojša Jovanović iz Smederevske Palanke završava novo skulptorsko delo posvećeno vazduhoplovstvu. Iz njegove umetničke radionice izlazi spomenik padobranstvu monumentalnih dimenzija. Osim sećanja na jedan događaj iz prošlosti, ova skulptura imaće i praktični značaj, jer će raspolagati bežičnim internetom i na njoj će se moći puniti mobilni telefoni. Trebalo bi da bude postavljena u jednom gradskom parku, tako će sa već postojećim spomenikom francusko-srpskoj eskadrili činiti memorijalnu celinu.

-U blizini aviona, nalaziće se i padobranac sa solarnim panelima, a predvideo sam i kako da se lepo spoji s korisnim – objašnjava autor oba spomenika Nebojša Jovanović.- Spomenik padobranstvu je velikih razmera. Figura padobranca je visine 2,40 metara. Iznad njega je padobran s kupolom prečnika od skoro četiri metra. Ukupna visina skulpture u metalu je šest metara.

img_2609To je, inače, spomenik padobranstvu. Naime, prvi padobranski skok u Smederevskoj Palanci je izveden je 1933. godine. Grad na Jasenici nekada je bio veoma jak i poznat padobranski centar. Ovakva vrsta spomenika, kako navodi  njegov autor, ne  postoji u Evropi.

-Posetio me je skoro jedan general s namerom da vidi to što ja radim – priča nam Jovanović.- Rekao mi je da je u jednoj kasarni legije stranaca na Korzici video nešto slično, ali znatno manjih dimenzija, tako da će ovo biti prvi spomenik te vrste na otvorenom prostoru.

Spomenik je trebalo da bude otkriven 20. oktobra. Međutim, kako  je potrebno obezbediti više dozvola, što zahteva vreme, taj čin je pomeren za kasnije. Najverovatnije će to biti na proleće, bar tako planiraju u Podružnici Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, koja finansijski i na drugi način podržava ovaj poduhvat.

D. Janojlić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.