Društvo

Svečanost u Smederevskoj Palanci povodom godinu dana od otkrivanja spomen-obeležja francusko-srpskoj eskadrili: SEĆANjE NA JUNAKE NEBA I ZEMLjE

img_2557-Dragi prijatelji, poštovaoci Miodraga Tomića, Luja Polana, Miroslava Rastislava Štefanika, Koste Josefidisa i mnogih drugih znanih i neznanih junaka i mučenika, dozvolite da vas u sećanje na te velikane neba i zemlje, ovog 12. septembra povedem, da im ukažemo čast i poklonimo se njihovim senima – rekao je Predrag Torbica

 

Podružnica Udruženja ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca na veličanstven način obeležila je godinu dana od kako je u gradskom parku kod Osnovne škole „Heroj Ivan Muker“ u Smederevskoj Palanci otkriven spomenik francusko-srpskoj eskadrili, rad Nebojše Jovanovića. Svečanost je otvorio predsednik Podružnice Željko Poštić, istakavši  potrebu i želju da se kroz negovanje tradicije neguju, i u jednom trenutku zaboravljena prijateljstva, kako bi to nastavile mlađe generacije, još toplije i srdačnije.

img_2548Za mikrofon je potom stao Predrag Torbica, koji se prisutnima najpre obratio na slovačkom, grčkom i francuskom jeziku, istakavši pri tom da se svet ponovo okupio u Smederevskoj Palanci. Naveo je kako svaki narod ima neku svoju Golgotu i da je svakom narodu baš ta,  njegova golgota, i najteža.

-Danas su se ovde okupili  predstavnici četiri naroda, oko samo  jedne Golgote, oko samo jednog spomen-obeležja, koje nosi težinu četiri Golgote, a opet izgleda kao da će svakog dana ti mučenici ponovo sleteti u Smederevsku Palanku iz koje su 1915. godine krenuli u rat – rekao je Torbica. – Dragi prijatelji, poštovaoci Miodraga Tomića, Luja Polana, Miroslava Rastislava Štefanika, Koste Josefidisa i mnogih drugih znanih i neznanih junaka i mučenika, dozvolite da vas u sećanje na te velikane neba i zemlje, ovog 12. septembra povedem, da im ukažemo čast i poklonimo se njihovim senima.

U ime lokalne samoprave, govorio je predsednik Opštine Petar Milić. Kazao je da je Smederevska Palanka mali grad u centralnoj Srbiji, nekada poznat po mašinskoj industriji i vagonogradnji, danas u teškoćama, možda najvećim od njenog osnivanja.

img_2555-Ali, to je grad koji ni u kom slučaju nije voljan i ne želi naravno da zaboravi uspomene na velike ljude  koji su tokom Prvog svetskog rata učinili velika dela i omogućili da dobro dominira nad zlom – dodao je Milić.- Kad vas vidim ovde, kad vidim koliko nas ima, apsolutno sam siguran da ne samo velika dela, koja su ti ljudi činili tokom rata, već i prijateljstvo koje su oni izgrađivali tokom tih teških vremena, nastavlja da živi preko nas, njihovih potomaka, a ja se nadam da će tako biti i nadalje.

Vence na spomenik položili su predstavnici Slovačke, Francuske, Grčke, Ratnog vazduhoplovstva Srbije, Opštine Smederevska Palanka, Udruženja Kraljevina Srbija, img_2549SUBNOR-a Smederevska Palanka i Podružnice Udruženja ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca Smederevske Palanke.

U drugom delu svečanosti, u Palanačkoj gimnaziji, promovisana je knjiga „Eskadrila MF99S u Palanci“, Predraga Torbice.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.