Друштво

Уручене награде 10. јубиларног литерарног конкурса: ПОВРАТАК ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА НА МЕСТО КОЈЕ МУ ПРИПАДА

-Смедеревска Паланка може бити поносна на то што се у Водицама гради Новинарска кућа –истакао Нино Брајовић

 

Уручивањем награда завршен је 10. јубиларни литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа са подручја Општине Смедеревска Паланка, а на теме везане за личност и дело Пере Тодоровића, новинара, писца, публицисте и политичара. Био је то и завршни чин манифестације „Дани Пере Тодоровића“, коју заједно организују Књижевни клуб „Пера Тодоровић“ и ЗТУ „Видовача“ из Водица.

У том догађају учествовали су државни секретар у Министарству културе и информисања Нино Брајовић, уредник фељтона у „Политици“ Душица Милановић, први добитник награде за фељтон, која носи име знаменитог Пере Тодоровића Мирослав Ђоковић и заменик председника Општине Смедеревска Паланка Милица Деспотовић која је, у име локалне самоуправе, поздравила скуп.

-Десети пут се спроводи конкурс у основним  и средњим школама Смедеревске Паланке на тему: стваралаштво Пере Тодоровића, али 25 година траје труд вредних људи из овог краја да се име и дело Пере Тодоровића, рекао бих, на неки начин врати у јавни живот – нагласио је Нино Брајовић.- Пера Тодоровић, попут многих људи које је красио контраверзни живот богат стваралаштвом и  различитостима које су га пратила кроз живот, довели су га у ситуацију да једно време буде заборављен. Велика је заслуга људи овог краја, нарочито Миће Загорчића,  који се трудио да  најпре кроз књижевни конкурс, а затим и кроз новинарски конкурс, врати Перу Тодоровића на место које му припада  у његовом завичају. Јако је важно да се данас овде каже да је велика заслуга научника, истраживача, као што је др Латинка Перовић, која је увек истицала значај Пере Тодоровића у јавном животу  Србије: новинарству, књижевности, али и у новијој политичкој  мисли, којој је припадао у свом добу. Захваљујући свему томе и Удружење новинара Србије се прикључило акцији да се у његовом родном селу подигне Новинарска кућа. Смедеревска Паланка данас може да се поноси тиме.

О активности између два маја говорио је Мића Загорчић, а о доприносу ученика Паланачке гимназије овом литерарном конкурсу директор Драган Јоковић.

У конкуренцији ученика основних школа најбоље радове су имали Давид Грујовић  и Вељко Радовановић из ОШ „Олга Милошевић (прво и друго место) и Софија Пантић из ОШ „Херој Иван Мукер“. Међу средњошколцима најбоље радове по оцени жирија дали су ученици Паланачке гимназије Јован Стојановић и Милица Ђокић.

Уручена су и пригодна признања, а припала су Нину Брајовићу и (постхумно) Миодрагу Милету Тодоровићу.

Д. Ј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.