Kultura

U Svečanoj sali Palanačke gimnazije predstavljene dve knjige pozorišnog hroničara Tome Mitrovića: O POZORIŠTU KOJEG VIŠE NEMA

Knjiga „Crno na belo“, zbornik pozorišnih kritika o predstavama Gradskog pozorišta od 1944. godine do danas – dugo je čekala da bude preporučena publici u našem gradu. U svečanoj sali Palanačke gimazije, ova je knjiga, dve godine posle izlaska iz štampe, konačno predstavljena, zajedno sa još jednim Mitrovićevim delom, monografijom „Pozorište kojeg više nema“.

– Knjiga „Crno na belom“ donosi pozorišne kritike predstava palanačkog pozorišta. Malo ovakvih knjiga ima u teatarskom izdavaštvu, naročito kada je reč o amaterskim pozorištima. A među koricama ove knjige su tekstovi pozorišnih znalaca, Milutina Čolića, Miroslava Belovića, Fekliksa Pašića – kao i tekstovi o predstavama koje potpisuju književnici i novinari iz našeg kraja – Milutin Srećković, Dragutin Paunić, Dragana Tatomirović, Slađana Vasiljević, Dubravka Srećković Divković – rekao je Vladimir Đurđević, čije se pozorišne kritike, pisane za lokalne novine, takođe nalaze u Mitrovićevoj knjizi.

Književnik Dragutin Paunić govorio je o monografiji „Pozorište kojeg više nema“, ističući da je autor u ovom delu ne samo sakupio dragocenu građu o takozvanim putujućim pozorištima, nego i da je ovaj materijal odlično obrađen, tako da Mitrovićeva knjiga predstavlja značajan izvor za buduće izučavaoce istorije srpskog teatra. – To je knjiga o ljudima koji su svoj radni vek proveli putujući, od mesta do mesta, ne znajući gde će zanoćiti ni kako će biti primljeni, o glumcima koji su bili više gladni nego siti, snijući o svetlima neke velike pozornice – rekao je između ostalog Paunić.

O delima Tome Mitrovića, poznatog hroničara teatra u donjejaseničkom kraju, osobenim i prepoznatljivim žargonom, govorio je književnik i novinar Slobodan Todorović Toki. U tekstu koji je pročitao okupljenima u Palanačkoj gimnaziji, Todorović je govorio o lepoti i značaju pozorišnog amaterizma, o kome govore Mitrovićeve knjige.

Promociju dve knjige dugogodišnjeg pozorišnog posvećenika, i nekadašnjeg upravnika palanačkog Gradskog pozorišta, otvorio je direktor Gimnazije, profesor Dragan Joković, a delove iz Mitrovićevih knjiga čitao je mladi gimnazijalac, glumac-amater, Jovan Stojanović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.