Култура

У Свечаној сали Паланачке гимназије представљене две књиге позоришног хроничара Томе Митровића: О ПОЗОРИШТУ КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА

Књига „Црно на бело“, зборник позоришних критика о представама Градског позоришта од 1944. године до данас – дуго је чекала да буде препоручена публици у нашем граду. У свечаној сали Паланачке гимазије, ова је књига, две године после изласка из штампе, коначно представљена, заједно са још једним Митровићевим делом, монографијом „Позориште којег више нема“.

– Књига „Црно на белом“ доноси позоришне критике представа паланачког позоришта. Мало оваквих књига има у театарском издаваштву, нарочито када је реч о аматерским позориштима. А међу корицама ове књиге су текстови позоришних зналаца, Милутина Чолића, Мирослава Беловића, Фекликса Пашића – као и текстови о представама које потписују књижевници и новинари из нашег краја – Милутин Срећковић, Драгутин Паунић, Драгана Татомировић, Слађана Васиљевић, Дубравка Срећковић Дивковић – рекао је Владимир Ђурђевић, чије се позоришне критике, писане за локалне новине, такође налазе у Митровићевој књизи.

Књижевник Драгутин Паунић говорио је о монографији „Позориште којег више нема“, истичући да је аутор у овом делу не само сакупио драгоцену грађу о такозваним путујућим позориштима, него и да је овај материјал одлично обрађен, тако да Митровићева књига представља значајан извор за будуће изучаваоце историје српског театра. – То је књига о људима који су свој радни век провели путујући, од места до места, не знајући где ће заноћити ни како ће бити примљени, о глумцима који су били више гладни него сити, снијући о светлима неке велике позорнице – рекао је између осталог Паунић.

О делима Томе Митровића, познатог хроничара театра у доњејасеничком крају, особеним и препознатљивим жаргоном, говорио је књижевник и новинар Слободан Тодоровић Токи. У тексту који је прочитао окупљенима у Паланачкој гимназији, Тодоровић је говорио о лепоти и значају позоришног аматеризма, о коме говоре Митровићеве књиге.

Промоцију две књиге дугогодишњег позоришног посвећеника, и некадашњег управника паланачког Градског позоришта, отворио је директор Гимназије, професор Драган Јоковић, а делове из Митровићевих књига читао је млади гимназијалац, глумац-аматер, Јован Стојановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.