Смедеревска Паланка

Игор Ракочевић у посети Смедеревској Паланци: ЗАХВАЛНОСТ ЗА ПОДРШКУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

1-1-300x225– Захвални смо људима који желе да нам изађу у сусрет, и да помогну клубовима, јер без њих клубови дефинитивно не би могли да опстану и да имају довољно средстава за организовање и функционисање свих категорија, од мини-баскета до сениора – изјавио је прослављени кошаркашки ас, Игор Ракочевић

 

Председник Општине, Радослав Милојичић Кена, примио је делегацију Кошаркашког савеза Србије, на челу са потпредседником, прослављеним кошаркашким асом, Игором Ракочевићем.  Делегација Кошаркашког савеза посетила је Смедеревску Паланку као један од кошаркашких центара у коме локална самоуправа пружа посебну подршку развоју овог спорта, и била гост Кошаркашког клуба „Младост“.

– Подршка локалне самоуправе, за нас је од круцијалног значаја, јер је важно да нам локалне самоуправе помогну, као у Смедеревској Паланци – рекао је Игор Ракочевић приликом сусрета са председником Општине. – Захвални смо људима који желе да нам изађу у сусрет, и да помогну клубовима, јер без њих клубови дефинитивно не би могли да опстану и да имају довољно средстава за организовање и функционисање свих категорија, од мини-баскета до сениорских категорија. То је за нас најбитније. Желимо да се кошарка врати на велика врата, у сва места која то заслужују, у целој Србији, а ово је једно од тих места.

3-1Своје задовољство због боравка у Смедеревској Паланци исказао је и представник Кошаркашког савеза Централне Србије у Управном одбору КСС Душан Ђурић.

– „Младост“ је специфичан клуб у Србији, због великог удела приватног капитала у том клубу. Нажалост, у већини случајева, спортски клубови су ослоњени на општинске буџете, и ако би се општине  повукле из финансирања, ко зна шта би се догодило са нашим спортом. „Младост“ се појављује као неко освежење на нашој кошаркашкој сцени, јер је већински део капитала из приватног сектора, што је у ово време веома тешко. Наравно, симбиоза између Клуба и Општине гарантује сигурност опстанка кошарке у Паланци. Оно због чега сви пратимо доношење новог Закона о спорту, јесте што тај нови закон даје нека ограничења, па тако ниједна спортска организација неће моћи да буде 100 посто на буџету локалне самоуправе, што ће у мањим срединама представљати проблем. Изузетан је ентузијазам људи који раде за овај Клуб, на челу са Срданом Димитријевићем, који је један фантастичан човек и спортски радник, са Миланом Симовићем, који је члан Скупштине КСС, и вашим председником Општине – који су направили једну одличну ствар. Погледајте клубове прве лиге, клубове друге лиге, и видите на ком је месту Паланка. Ваш град је негде у првих двадесет клубова у Србији. Зато, хвала општини, која има много 2-768x432разумевања за напоре људи у овом Клубу – рекао је између осталог Ђурић.

Председник Општине, Радослав Милојичић Кена, нагласио је важност бриге локалних самоуправа за развој спорта и неговање младих спортских нада.

– Велика је част што је овде са нама Игор Ракочевић, наш прослављени репрезентативац, и људи из Кошаркашког савеза Србије. Локална самоуправа је помогла кошарци у нашем граду.  Зато је најбоља критика коју ја као председник Општине примам та, да локална самоуправа много улаже у спорт, а тако ћемо и наставити. Кошаркашки клуб „Младост“ је заиста специфичан. Зато морам да се захвалим господину Срдану Димитријевићу, и целокупном руководству, јер, од 70 клубова које имамо на територији општине, ни један други клуб није мање од 100 процената финансиран из средстава локалне самоуправе. А то значи да ни један други клуб, осим „Младости“, не би опстао када би Општина престала да га финансира. Наравно, локална самоуправа помаже и клубу „Младост“, преко Центра за развој спорта и аматеризма у спорту, колико год је то овом клубу потребно. Чули смо у излагању господина Ђурића, да ће бити донет Закон о спорту. Ја се надам да тај Закон неће бити донет на начин на који је најављено. Јер, када бисмо ми свим спортским клубовима у нашој општини, а има их 70, давали само по двадесет процената помоћи, како то предвиђа предлог овог закона, то значи да бисмо имали 69 клубова који ће се угасити. Друго питање је где ће спортисти, попут Зденка Муфа, Перице Огњеновића, попут многих других који су изашли из Смедеревске Паланке – наставити спортску каријеру. Смедеревска Паланка није позната само по кошарци. Ми смо били прваци старе Југославије и у шаху, и у боксу, а што се тиче фудбала, клуб „Младост-Гоша“ је некада играо у  другој југословенској лиги. Тај клуб смо обновили, и он је за три године напредовао за три ранга, степена такмичења. Мислим да је благо тог клуба 200 младих фудбалера у школи фудбала, што је за Смедеревску 1Паланку, која има 55 хиљада становника, заиста много. Ја се надам да неће бити донета предложена верзија закона о спорту, коју је вероватно написао неко у кабинету, у Београду, неко ко није дошао у Кусадак, Влашки До или Младеновац – јер би ту видео да деца немају чиме да се баве, уколико немају свој фудбалски или кошаркашки клуб. Надам се да ће наши познати спортисти дати свој допринос томе да се направи закон  који ће бити  добар за децу и омладину. А локална самоуправа ће, док сам ја на челу, улагати као и до сада у све спортске клубове, а нарочито у фудбал и кошарку, јер су то најмасовнији спортови у Смедеревској Паланци – рекао је Милојичић.

4-1Делегацији Кошаркашког савеза Србије обратио се и професор Предраг Кузмановић, познати спортиста, спортски радник и публициста, који је поздравио госте и нагласио да је наша општина почаствована посетом Игора Ракочевића и његових колега из КСС.

– Мала је свечаност када се један од највећих спортиста које је Србија изнедрила, легенда кошарке, Игор Ракочевић, заинтересује за развој овог спорта у Паланци – захваљујући, наравно и локалној самоуправи и Кошаркашком савезу Србије. Ова посета представља повод да подсетимо све оне који су, некада, из малих средина црпли кадрове за сам спортски врх бивше државе, најпре Југославије, а потом Србије – рекао је Кузмановић и нагласио да је штета што су многи кошаркашки центри у унутрашњости данас маргинализовани.

Пре пријема код председника Општине, Игор Ракочевић и делегација КСС, боравили су спортској сали ОШ „Вук Караџић“, на промотивном часу кошарке.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.