Uncategorized

Sećanje koje raste: IZLOŽBA O ŽIVKU PAVLOVIĆU U GORNjEM MILANOVCU

12829153_1008877182521647_6672453206316609513_oIzložba „Mač i pero – Živko G. Pavlović, general i akademik“ Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci nastavila je svoju misiju promovisanja našeg identiteta po Srbiji. Nakon Doma vojske u Beogradu i Muzeja u Osečini ova izložba je otvorena 15. marta u Muzeju Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i trajaće do 11. aprila. Tako je nakon dvadeset godina obnovljena saradnja između ove dve institucije kulture.

Publiku je sa gostima i izložbom upoznao Aleksandar Marušić, kustos Muzeja Rudničko-takovskog kraja. O palanačkom Muzeju govorio je Stevan  Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, a izložbu je otvorio, govoreći o životnom preobražaju Živka Pavlovića, autor izložbe Petar Dekić, kustos našeg muzeja.

Do obnavljanja veza između muzeja došlo je na inicijativu gospodina Mileta Božovića, ličnosti koja je svoj vek provela i u Milanovcu i u Palanci. Muzejske kuće su se potrudile da ovaj put saradnja dobije i nove oblike i da se neprestano obnavlja. U dogovoru između kustosa dvaju muzeja, Petra Dekića i Aleksandra Marušića, izložba je upotpunjena predmetima koje baštini milanovački muzej i tumačena kroz akcentovanje generalovih zasluga za održavanje i proboj Solunskog fronta i njegov izuzetan naučni doprinos. Svoje učešće u ovom aspektu postavke dao je i zavičajni fond Biblioteke „Milutin Srećković“ u Smederevskoj Palanci ustupanjem dela naše slavne ličnosti.

U vremenu kada obnavljamo sećanje na Veliki rat saradnja između muzeja biće nastavljena gostovanjem milanovačkog Muzeja u Palanci sa izložbom „Đeneral Božidar Terzić“ u novembru ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.