Društvo

S darodavcima iz Vodica u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici: POKLONI ZA MALIŠANE, PRIJATELjSTVO ZA VEČNOST

IMG_2491-Supružnici Mira i Mirko Milojević iz Vodica pridružili se brojnim darodavcima štićenicima ove socijalne ustanove koja brine o deci bez roditeljskog staranja

 

Jedan tekst objavljen u „Palanačkim“ podstakao je Miru i Mirka Milojevića da učine divno humano delo. Ovaj bračni par iz Vodica odlučio je da s poklonima krene u pohode štićenicima i vaspitačima Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. Njima su se, takođe s darovima, pridružili i učitelji, njihovi prijatelji Nada i Milan Todorović

Miri i Mirku, koji su godinama radili u Nemačkoj, ovo je prva poseta Ustanovi socijalne zaštite dece bez roditeljskog staranja i divnim ljudima koji rade u njoj, a Nada i Milan, naročito Milan,  više i ne broje odlaske u Sremsku Kamenicu. U Dečjem selu, posle mnogo pređenih kilometara od Šumadije do Srema, dočekuju ih predusretljivi domaćini Vidoje Radulović, Zdravko Krunić, Dana Radulović… Učitelj Milan, stari znanac štićenika i njihovih vaspitača, predstavlja im Miru i Mirka Milojevića, koji se prvi put upisuju u listu  donatora.

IMG_2500Oni su mališanima, koji su igrom različitih sudbina ostali bez roditeljskog staranja i ovde našli topli i sigurni dom, doneli sportsku opremu, a Nada i Milan slatkiše. Mirko najpre svojim domaćinima pokazuje majice s natpisom „Vodice“, a potom i druge darove s napomenom da će sledeći put toga biti i više. U kancelariji vaspitača Zdravka Krunića, koji za deset meseci u Dečjem selu završava radni vek i odlazi u zasluženu penziju, teče prijatan, prijateljski razgovor.

Prekida ga na trenutak učitelj Milan Todorović pozivom da već kroz nekoliko dana, preciznije 13. septembra, u Vodice dođe grupa štićenika sa svojim vaspitačima. Predvideo je sportski susret mališana Dečjeg sela sa đacima vodičke škole, a potom izložio još jedan svoj predlog – da se u rodnom selu Pere Todorovića organizuju „Dani dečjeg sela“. Vredni prosvetar „na licu mesta“ razrađuje i detalje  buduće manifestacije. Zamislio je da štićenici pomenute Ustanove u Vodicama ostanu bar nedelju dana i da usput posete  i neka znamenita mesta u okolini.

IMG_2518Posle predaha i osveženja u Krunićevoj kancelariji, usledio je zajednički ručak nakon kojeg su nastavljeni  srdačni i prijateljski razgovori. Dana Radulović koristi priliku da bračnom paru iz Vodica, Miri i Mirku Milojeviću, uruči zahvalnicu za iskazanu ljudsku dobrotu.  Pred povratak sledi i revanš domaćina, a posetioce iz Vodica posebno raduje časopis „Platan“ u kome je već na trećoj strani štampana pesma „Put u Dečje selo“, uz napomenu uredništva da je nastala 20. marta 2015. godine, a potekla je iz srca i duše učitelja Milana Todorovića.

Usledio je srdačan ispraćaj novih donatora, Mire i Mirka Milojevića, i starih znanaca i osvedočenih prijatelja Dečjeg sela, Nade i Milana Todorovića. Na povratku učitelj Milan sređuje utiske i pravi plan skorog susreta u Vodicama. U njegovim grudima kuca plemenito srce, čini se veće od Fruške gore, kroz čiji šumoviti predeo prolazimo .

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.