Друштво

С дародавцима из Водица у Дечјем селу у Сремској Каменици: ПОКЛОНИ ЗА МАЛИШАНЕ, ПРИЈАТЕЉСТВО ЗА ВЕЧНОСТ

IMG_2491-Супружници Мира и Мирко Милојевић из Водица придружили се бројним дародавцима штићеницима ове социјалне установе која брине о деци без родитељског старања

 

Један текст објављен у „Паланачким“ подстакао је Миру и Мирка Милојевића да учине дивно хумано дело. Овај брачни пар из Водица одлучио је да с поклонима крене у походе штићеницима и васпитачима Дечјег села „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици. Њима су се, такође с даровима, придружили и учитељи, њихови пријатељи Нада и Милан Тодоровић

Мири и Мирку, који су годинама радили у Немачкој, ово је прва посета Установи социјалне заштите деце без родитељског старања и дивним људима који раде у њој, а Нада и Милан, нарочито Милан,  више и не броје одласке у Сремску Каменицу. У Дечјем селу, после много пређених километара од Шумадије до Срема, дочекују их предусретљиви домаћини Видоје Радуловић, Здравко Крунић, Дана Радуловић… Учитељ Милан, стари знанац штићеника и њихових васпитача, представља им Миру и Мирка Милојевића, који се први пут уписују у листу  донатора.

IMG_2500Они су малишанима, који су игром различитих судбина остали без родитељског старања и овде нашли топли и сигурни дом, донели спортску опрему, а Нада и Милан слаткише. Мирко најпре својим домаћинима показује мајице с натписом „Водице“, а потом и друге дарове с напоменом да ће следећи пут тога бити и више. У канцеларији васпитача Здравка Крунића, који за десет месеци у Дечјем селу завршава радни век и одлази у заслужену пензију, тече пријатан, пријатељски разговор.

Прекида га на тренутак учитељ Милан Тодоровић позивом да већ кроз неколико дана, прецизније 13. септембра, у Водице дође група штићеника са својим васпитачима. Предвидео је спортски сусрет малишана Дечјег села са ђацима водичке школе, а потом изложио још један свој предлог – да се у родном селу Пере Тодоровића организују „Дани дечјег села“. Вредни просветар „на лицу места“ разрађује и детаље  будуће манифестације. Замислио је да штићеници поменуте Установе у Водицама остану бар недељу дана и да успут посете  и нека знаменита места у околини.

IMG_2518После предаха и освежења у Крунићевој канцеларији, уследио је заједнички ручак након којег су настављени  срдачни и пријатељски разговори. Дана Радуловић користи прилику да брачном пару из Водица, Мири и Мирку Милојевићу, уручи захвалницу за исказану људску доброту.  Пред повратак следи и реванш домаћина, а посетиоце из Водица посебно радује часопис „Платан“ у коме је већ на трећој страни штампана песма „Пут у Дечје село“, уз напомену уредништва да је настала 20. марта 2015. године, а потекла је из срца и душе учитеља Милана Тодоровића.

Уследио је срдачан испраћај нових донатора, Мире и Мирка Милојевића, и старих знанаца и осведочених пријатеља Дечјег села, Наде и Милана Тодоровића. На повратку учитељ Милан сређује утиске и прави план скорог сусрета у Водицама. У његовим грудима куца племенито срце, чини се веће од Фрушке горе, кроз чији шумовити предео пролазимо .

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.