Друштво

Усвајање новог Локалног акционог плана (ЛАП) за Роме у Смедеревској Паланци

-Председник Општине Смедеревска Паланка Топлица Пинторовић у разговору са председником Националног савета ромске националне мањине проф. Витомиром Михајловићем рекао је да је за ову општину веома важно да у наредном периоду усвоји ЛАП за Роме како би се положај ове највеће националне мањине у Смедеревској Паланци што пре побољшао

 

 Представници Националног савета ромске националне мањине, председник проф. Витомир Михајловић и Зоран Симић председник одбора за економско оснаживање, разговарали су са Топлицом Пинторовићем председником Општине Смедеревска Паланка и Милицом Деспотовић заменицом председника Општине, о кључним проблемима ромске заједнице у овој општини.

-Поред недовољног образовања, Роме тишти превелика незапосленост и лош социјално-економски статус – истакао је Пинторовић. – Општина Смедеревска Паланка трудиће се да у наредном периоду положај ромске заједнице достигне виши ниво.

Према речима Витомира Михајловића најважније за читаву ромску заједницу, ма где она живела у Србији, јесте пре свега образовање, а након стечене дипломе, пронаћи посао у струци.

-Једино решење да се изађе из тог зачараног круга сиромаштва лежи у образовању- рекао је Михајловић. –  Међутим, ромској заједници нису довољна само декларативна права, већ је много важније да се стечена законска права примењују и на терену, у пракси. Спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња спуштено је на локални ниво и локалне самоуправе су у обавези да Стратегију спроведу заједно са невладиним сектором, републичким и међународним институцијама, а уз свеобухватну помоћ Националног савета Рома.

Председник Општине Смедеревска Паланка рекао је на крају да ће се, усвајањем новог Локалног акционог плана за побољшање положаја Рома и Ромкиња у Општини Смедеревска Паланка који ће обухватити све кључне проблеме са којима се они свакодневно сусрећу, унапредити положај ромске заједнице.

-Ускоро ће бити написан и одмах након јавне расправе очекује се и његово усвајање и имплементирање – закључио је Пинторовић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.