Intervju

Sa profesorom Draganom Jokovićem, direktorom Palanačke gimnazije, o velikim uspesima ove škole i opasnosti da od naredne školske godine ostane bez jednog odeljenja: POTREBNA JE SAMO DOBRA VOLjA  

Palanačka gimnazija jedna je od najboljih gimnazija u Srbiji. To potvrđuje ne samo dobar uspeh nekadašnjih učenika na studijama, već i više nego dobri rezultati koje đaci ove škole ostvaruju na takmičenjima republičkog ranga.

Prošle godine Palanačka gimnazija je privukla pažnju video-spotom, koji o ovoj školi govori na svež i originalan način, dok je ova nastavna godina obeležena nesvakidašnjim uspehom: 55 učenika ove škole plasiralo se na republička takmičenja i smotre.

U čudnom neskladu sa pomenuti uspesima je odluka Miniustarstva prosvete, nedavno objavljena u Službenom glasniku, prema kojoj će ovoj školi, od naredne školske godine, biti „ukinuto“ jedno odeljenje.

Pedeset  petoro učenika vaše škole plasiralo se i učestvovalo na republičkim takmičenjima. Na kakvim su sve takmičenjima i smotrama učestvovali?

Dragan Joković: Bilo je svega, od sportskih disciplina, do matematike, biologije, stranih jezika, latinskog jezika, književnosti, istorije… Taj uspeh je svojevrstan fenomen. U Gimnaziji radim 22 godine, i za to vreme, ali i pre toga – ovakvi rezultati nisu postizani.

To bi bio više nego značajan uspeh i za znatno veće škole nego što je Palanačka gimazija?

Dragan Joković: Upravo tako. Gimnazija trenutno ima pet stotina četrdeset i jednog učenika, a to znači da je oko 10 odsto učenika naše škole ove godine učestvovalo u takmičenjima najvišeg ranga. Uveren sem, zato, da je ove godine Palanačka gimnazija po uspehau najbolja škola ovog tipa u Srbiji.

Na pomenutim takmičenjima ostvareni su značajni rezultati…

Dragan Joković: Već treću godinu zaredom đaci naše škole su apsolutni pobednici na republičkim takmičenjima iz istorije. Učenica četvrtog razreda osvojila je najveći broj poena na ovom takmičenju, i biće oslobođena polaganja prijemnog ispita na fakultetu. Takođe, apsolutni smo pobednici takmičenja iz oblasti književnosti. Reč je o Književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima. Učenica četvrtog razreda naše škole osvojila je najveći broj poena, a tri učenice naše škole osvojile su treće mesto. Tako je naša gimnazija apsolutni pobednik ovog takmičenja. Ni jedna škola u Srbiji nije ostvarila takav uspeh. Poslali smo četiti učenice, i sve četiri su se vratile sa medaljom.

Ranijih godina Palanačka gimnazija bila je prepoznatljiva uglavnom po uspehu učenika na takmičenjima iz oblasti prirodnih nauka. Vidimo da su sada značajni rezultati ostvareni i u oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Dragan Joković: To je tačno. Ali, mi smo održali dobar uspeh i kada je reč o prirodnim naukama. Jedan naš učenik bio je izuzetno uspešan na Republičkom takmičenju iz matematike. To je učenik drugog razreda, i ja tek očekujem njegove najbolje razutate, jer već je stekao značajno iskustvo sa takmičenja u kojima je do sada učestvovao. Takođe, kada je reč o fizici, imamo dva učenika koji se pripremaju za sledeću godinu, za neka ozbiljnija takmičenja. Naš učenik osvojio je peto mesto na Republičkom takmičenju iz biologije, a nedostajao mu je samo jedan poen da uđe među prva tri. Prošle godine imali smo učenika koji je bio treći na Republičkom takmičenju iz matematike i treći iz fizike, što znači da smo ostali uspešni i kada je reč o prirodnim naukama.

Poslednjih godina mnogo je učinjeno da se poboljša ukupni ambijent škole, a isto tako i da se budućim đacima adekvatno predstavi šta pruža Palanačka gimnazija. Urađen je jedan reprezentativan spot, koji su realizovali sami učenici.

Dragan Joković: Prošle godine bilo smo poznati po tom spotu u celoj Srbiji. Kada pomenemo Palanačku gimnaziju mnogi kažu – „a, da, vi ste ona Gimnazija koja je napravila neobičan spot“. Dobili smo čak pohvale iz Ministarstva, od tadašnje zamenice ministra, gospođe Marković, koja je bila oduševljena, pa je lajkovala i šerovala naš spot na internetu. I neki ministri su nas zvali i čestitali nam na takvoj prezentaciji škole. Preko 300 hiljada pregleda tog spota je bilo na internetu, a preko 25 hiljada onih kojima se to posebno dopalo.

 

ODLUKA MINISTARSTVA

 

Uprkos pohvalama Ministarstva i navedenim uspesima Gimnazije, nedavno je u službenom glasniku obznanjeno da će škola naredne godine upisati jedno odeljenje manje nego prethodnih godina.

Dragan Joković: Kao da je u Srbiji nagrada za veliki uspeh – kazna. Apsurd je da imate školu koju treba da pohvalite, nagradite, školu koja beleži neverovatne rezultate iz godine u godinu, da svi parametri pokazuju da smo uspešna škola, da nemamo nikakav problem za upisom učenika –  a da ostajemo bez jednog odeljenja. Naša škola trenutno ima, rekli smo, pet stotina četrdeset jednog učenika, i kada se to podeli sa brojem odeljenja to je negde oko 27 učenika po odeljenju, što predstavlja stabilan broj učenika. I sami ste pomenuli da smo u društvenim naukama ove godine imali izuzetan uspeh, a nama uzimaju upravo odeljenje društvenog smera. I to u situaciji kada zbog nove upisne politike možemo da od septembra očekujemo još veću navalu na gimnazije, a naročito na Palanačku gimnaziju. Očekivali smo da na predstojećem upisu imamo pune kapacitete, 150 učenika, u odnosu na 136 upisanih prošle godine. Dakle, nismo imali nikakvih problema  sa upisom. Uprava u Požarevcu je zadovoljna i prezadovoljna našom školom, dali su nam punu podršku i slali za Beograd dopise u kojima stoji da mi i dalje treba da imamo pet odeljenja. Kao grom iz vedra neba, za mene barem, a i za načelnika Školske uprave bila je vest da ćemo od naredne godine upisivati četiri odeljenja, a ne pet. Nema logike, nema obješnjenja, nema realnog opravdanja za to.

Iako je pomenuta odluka objavljena u Službenom glasniku, da li se nešto može učiniti do septembra u cilju da Gimnazija ponovo upiše pet odeljenja?

Dragan Joković: Mislim da može. Može se nešto učiniti i sada. Potrebna je samo dobra volja. Ja mislim da je učinjena velika greška, da je to nepravedno prema Palanačkoj gimnaziji. Uskoro slavimo stogodišnjicu postojanja, i nije lepo da se školi koja ima dugu tradiciju nešto ukida, a da za to nema realnih osnova. I zato nam to teško pada, naročito nama koji smo sentimentalno vezani za školu. Ja se nadam da će ministar prosvete sve sagledati, a mi ćemo pokušati da dođemo do ministra i da mu sve ovo izložimo. Nadam se da ćemo narednih deset do petnaest dana biti primljeni, a mi ćemo pozvati ministra da dođe u Palanačku gimnaziju, da vidi školu i uveri se da je ono što smo naveli u dopisima Ministarstvu puna istina.

 

U SUSRET SVETOSAVSKOJ NAGRADI

 

Jedna od novina koju ste uveli kao direktor škole je kabinetska nastava, a mnogo je učinjeno i kada je reč o poboljšanju kvaliteta nastave uopšte.

Dragan Joković: Kada sam stupio na mesto direktora pre godinu i po dana odlučio sam da odmah pokušamo da drugačije organizujemo rad, nego što je do tada bio slučaj. Počeli smo da organizujemo kabinetsku nastavu, nabavljamo nastavna sredstva, da podižemo kvalitet nastave. Poseban akcenat stavljamo na individualni rad sa učenicima, a rezultati na takmičenjima to potvrđuju. Sledeće godine očekujemo nov uspeh. Prošle godine uspelo nam je da budemo prepoznatiljivi po lepom spotu, ove godine naša škola je ostvarila izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima, a sledeće godine, na stogodišnjicu postojanja Gimnazije, potrudićemo se da dobijemo najveće priznanje koje jedna škola može da dobije – Svetosavsku nagradu.

Kolektiv je znatno podmlađen.

Dragan Joković: To je jedan od osnovnih naših kvaliteta. Mladi ljudi su željni rada i dokazivanja, ambiciozni su i to se vidi prilikom postizanja vrhunskih rezultata. Mladi profesori su mentori učenicima koji idu na takmičenja, rade sa njima individualno. Trud profesora i učenika zato je i pretočen u nagrade i medalje.

 

Redakcija

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.