Друштво

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА – НЕЗАДОВОЉНИ ГРАЂАНИ ПРОТЕСТОВАЛИ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

Председник Србије, Александар Вучић, обратио се грађанима и најавио нове мере у борби против ширења корона вируса.

Оно што је том приликом саопштио изазвало је незадовољство једног дела грађана који су се окупили испред Скупштине, што је довело до немира и сукоба демонстраната и полиције, уз повређене на обе стране.

„Данас је од почетка епидемије коронавируса најтежи дан за Србију, јер имамо 13 преминулих особа и више од 120 људи на респираторима“, рекао је у обраћању председник Александар Вучић. „Ситуација је најалармантнија у Београду због чега је од сутра забрањено свако јавно окупљање са више од пет људи, а од петка до понедељка ће на снази бити полицијски час.“

„Данашњи дан је најтежи за Србију од почетка епидемије коронавируса, јер је 13 особа умрло, а у овом тренутку је преко 120 људи на респираторима“, рекао је Александар Вучић.

„Критичну ситуацију имамо у још четири града, али због алармантне ситуације у Београду се од сутра забрањује окупљање више од петоро људи и у затвореном и у отвореном простору, а од петка до понедељка биће на снази и полицијски час“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће се одредити сати за шетњу пензионера, мајки са малом децом и кућних љубимаца током полициског часа.

„У болницама у овом тренутку имамо готово 4.000 хоспитализованих са ковидом. Све београдске болнице су готово пуне: Инфективна клиника, КБЦ Звездара, КБЦ Земун, КБЦ Бежанијска коса, а брзо се попуњава и Ниш и Нови Пазар. На Карабурми имамо, такође, 90 смештених, у ортопетској болници на Бањици је преко 70 људи, а на сваки сат дође 10-20 људи у болнице. И они не улазе на дан или два, а како се пуни, ми више болница немамо“, истакао је председник.

Вучић је рекао да су то све данас изузетне болнице, реновиране, док пре пет година ништа нисмо имали.

„Али опет више нема места, а морамо да чувамо људе и да чувамо животе. И зато се не бринем за политичке нападе, јер морамо да чувамо лекаре који облаче скафандере на 35 степени, да се боре за наше животе“, рекао је Вучић.

Београд је и овог поподнева најкритичније, рекао је председник, нагласивши да је једина олакшавајућа околност што се у Београду људи јављају лекарима раније.

„У Новом Пазару су долазили касно, са сатурацијом плућа изнад 45. Зато у Београду имамо мање смртних случајева. Молим све грађане да чувамо старије и гојазније, јер млађи људи ће изаћи, али старији много теже“, нагласио је Вучић.

Нагласио је да морамо да сачувамо здраствени систем, да су лекари хероји који трпе најгору кампању као да су криви што се боре за наше животе.

„И не добијају ништа осим пристојних плата. Правимо злочинце од људи који најбоље раде свој посао. Због тога ћемо непопуларне одлуке доносити ми“, истакао је Вучић.

„Пет додатних болница биће одређено у Војводини за лакше пацијенте“, додао је Вучић.

Указао је да је на северу Косова и Метохије тежа ситуација и да су тамо већ 53 пацијената.

„Свуда је ситуација тежа и у региону и у свету, негде се то види, а негде не. Код нас се то види јер смо тестирали преко 455.000 људи, док је у региону тај број много мањи“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да у магацину у Крњешевцима има 578 респиратора, а у року од осам дана биће их 1.100.

Навео је да ће полицијски час највероватније бити на снази од петка у 18 часова до понедељка у 5 ујутру, а да би он волео, уколико се са тим сложи Кризни штаб, да то важи и за целу Србију.

Грађани незадовољни због најављених мера окупили су се испред Скупштине Србије протестујући због најављеног увођења полицијског часа.

Учесници протеста су блокирали саобраћај на раскрсници Трга Николе Пашића и Таковске улице.Протест у Београду против најављених мера

Поједини су узвикивали пароле на рачун власти, а неки су звиждали пиштаљкама.

Једна група учесника протеста сукобила се са полицијом на вратима Скупштине Србије, након чега су успели да уђу у хол парламента.

Полиција је интервенисала и избацила демонстранте из скупштинске зграде у којој је накратко остао само опозициони политичар и самостални посланик досадашњег сазива Скупштине Срђан Ного. Нешто касније и он је изашао из зграде парламента.

Полиција је употребила сузавац да би растерала групе демонстраната који су изазивали неред, гађали полицију чврстим предметима попут лименки и флаша. 

Репортер РТС-а јавља да испред парламента спорадично трају сукоби полиције и демонстранaта.

Сукоби су почели око 22.30 када је група демонстраната ушла у Скупштину. Они су после неколико минута избачени.

Демонстранти су дуго стајали на степеништу покушавајући да прођу кордон и уђу у парламент.

После више бачених сузаваца су се померили ка парку. Покушавају да се врате испред парламента, бацајући каменице, бакље и флаше на полицију.

Бачено је доста сузавца, а било је доста сукоба полиције и демонстраната. Људи су углавном млади, било је и људи и са децом.

Стигла и Жандармерија. Репортер РТС-а наводи да се ситуација смирује.

Испред Цркве Светог Марка склонио се један део демонстраната од сузавца.

Како јавља репортер РТС-а демонстранти се и даље налазе испред цркве Светог Марка.

Не разилазе се, повлаче се ка споредним улицама. Налазе се у околним деловима парка око Скупштине. Скандирају и узвикују пароле против власти.

На полицију су бацили бакље, а реаговао је и коњички одред полиције. 

Репортер РТС-а јавља да демонстранти покушавају да се поново организују и оду до зграде Парламента.  

(Преузето: сајт Радио телевизије Србије)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.