Društvo

Živomir Mića Stevanović 63 godine čuvao neobičnu priču za novine: KUM, STAROJKO I VOJVODA ISTOG IMENA I PREZIMENA

-Sa svadbe  Radmile i Lazara Rajčića sačuvana i fotografija

 

Živomir Mića  Stevanović, penzioner iz Glibovca, 63 godine nosio je u pamćenju  nesvakidašnju priču za novine. Nju je iznedrio i režirao sam život, a zbila se u rodnom selu znamenitog Karađorđevog vojvode Stanoja Stamatovića Glavaša. Tada je bila svadba meštanina Lazara Rajčića, na kojoj  su tri glavna gosta nosili isto ime i prezime, mada nisu bili u krvnom srodstvu.

-Kum, stari svat i vojvoda zvali su se i prezivali isto – započinje priču Živomir Mića Stevanović.-Na svadbi mog kuma Lazara Rajčića u Glibovcu za istim stolom sedela su tri Dušana. Moj otac otac Dušan, koji je pripadao Stevanovićima, koji su u selu bili poznati pod nadimkom Sirenjari, bio je  kum. Drugi Dušan (Stevanovići – Magarići) – stari svat, a treći Dušan (Stevanovići – Krotonje) – vojvoda. Veselje je bilo 2. maja 1954. godine, a igrom slučaja tri familije istog prezimena iz jednog sela  dale su istaknute predstavnike, hoću reći glavne goste na toj svadbi. Smatram da to zaslužuje da uđe u novine, jer događaj je retkost ne samo u Glibovcu, već i šire.

Kum, starojko i vojvoda više  nisu među živima. Svi imaju potomke: kćeri, sinove, unuke… Loza je nastavljena mada to nisu tako velike familije kakve su nekada bile. Stevanovići, čije su kuće u centru Glibovca, bili su najbrojniji, a nešto manje ima Stevanovića u Gornjem u Donjem kraju. Među svečarima na svadbi Lazara Rajčića, najbogatiji je bio Živomirov pradeda, Milan, zvani Gosa, imao je 120 hektara zemlje i bio veliki proizvođač sira. Otuda su njega i njegove potomke zvali Sirenjari.

-Zašto su druge Stevanoviće zvali Magarići, odnosno Krotonje – ne bih znao da objasnim. Napominje Živomir, koji je dugo godina bio sekretar Mesne zajednice u Glibovcu, a neko vreme i narodni poslanik u Skupštini Srbije.- Nas i danas razlikuju po nadimku i krsnoj slavi; moji i Stevanovići u centru sela slave Đurđic, a Stevanovići Krotonje iz Donjeg kraja Svetog Jovana.

Kad se ženio Lazar Rajčić, Živomiru je bilo 17 godina. Seća  se da je glavni svirač bio Milenko Cvetković. U Glibovcu su tih godina postojala dva orkestra: jedan je pripadao pomenutom Cvetkoviću, a drugi  Miloju Stojanoviću Lovcu, koji je svirao i u ansamblu Miodraga Todorovića Krnjevca.

Živomir poseduje i fotografiju sa svadbe svog kuma Lazara, sina Živote Rajčića. Na njoj su, u prvom redu, starojkov sin Miša i sinovac Tomislav, a tu je i njegova ćerka Rajna, koja je bila dever. U drugom redu (sede) kum Dušan, vojvoda Dušan Stevanović, starosvatica Kosara, kuma  Stevana, starojko Dušan i vojvoda Dušan. Iznad njih stoje deveruša Rajna, mladenci Radmila i Lazar, poslušnici (akčije) i harminikaš Milenko Cvetković.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.