Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Lazarev grad (7)

Kruševac je nekada davno, u srednjovekovnoj Srbiji, bio jako bitan administrativni i trgovinski centar, samo srce države u kome su se održavala sva bitna dešavanja. Čuveni knez Lazar upravo je ovaj grad izabrao za prestonicu svoje države i upravo iz tog doba potiče ovo prelepo, drevno utvrđenje. Ostaci ovog srednjovekovnog grada nalaze se u centru Kruševca.
Veruje se da je ovo utvrđenje podigao sam knez Lazar negde oko davne 1381.godine. U to vreme, kada se velika većina građevina i tvrđava gradila na dalekim i nepristupačnim mestima, izgradnja kule u Kruševcu bila je nešto posebno i drugačije. Naravno, nakon velikog boja na Kosovu, Turci su preuzeli kontrolu nad gradom, sve dok ga Srbi nisu hrabro povratili. Još jedan važan događaj za istoriju Kruševca odigrao se 1437. godine, kada se u njemu sastao despot Stefan sa sultanom Mehmedom.

Danas, ono što privlači najveći broj turista jeste veoma dobro očuvana dvorska crkva Svetog Stefana, poznatija kao Lazarica. Vremenom, crkva Lazarica je postala atrakcija koja čuva dugu srpsku tradiciju i sećanje na srednjovekovnu Srbiju. Oko nje se nalaze ostaci i ruševine nekadašnje, srpske prestonice.

Druga atrakcija koja posebno privlači pažnju svih posetilaca jeste dugačak hodnik unutar zidina kule koje vodi na gradske bedeme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.