Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Tvrđava Bač (10)

Srednjovekovno naselje Bortanj nalazilo se u nekadašnjoj Kraljevini Ugarskoj, a danas ova regija obuhvata predele u neposrednoj blizini grada Sombora. Tvrđava koja je na ovim prostorima podignuta nastala je u vreme kada je okolno naselje bilo samo preteča današnjeg Sombora. Ovo je jedna od najlepših i najpopularnijih srednjovekovnih tvrđava u Vojvodini, a nekada je predstavljala vojno utvrđenje moćnih, ugarskih vladara.
Veruje se da je tvrđava nastala u periodu između 1338 -1342. godine. Tada je vladao ugarski kralj Karl Robert, tako da se uticaj ugarske arhitekture i ornamentike i dalje može primetiti na ostacima ovog srednjovekovnog zamka i utvrđenja. Tada je bila važan administrativni i trgovinski centar, kao i značajno kulturno, crkveno i političko sedište. Najviše razaranja i uništavanja tvrđava je pretrpela za vreme Rakocijeve bune, ali je uprkos tome ostala najbolje očuvana tvrđava u Vojvodini.

Prva arheološka iskopavanja desila su se početkom 20.veka i tada su na prostorima ove tvrđave pronađeni značajni srednjovekovni predmeti, dokumenta i delovi keramičkih pločica. Danas je sama tvrđava sa svojom velikom, impresivnom kulom u centralnom delu utvrđenja, kao i svi arheološki predmeti koji su pronađeni, atrakcija koja redovno i privlači i okuplja veliki broj posetilaca. Ovde ćete pronaći pravo bogatstvo srpske kulture i srednjovekovne tradicije. Ono što je interesantno svim posetiocima jeste da se ovo utvrđenje zvalo i vodeni grad jer je čitav kompleks bio opasan vodom, radi težeg osvajanja.

Bačka tvrđava je najveće i najočuvanije srednjovekovne utvrđenje u Vojvodini. Tvrđavu su pohodili mnogi narodi, počevši od Kelta, preko Slovena, sve do Mađara.
1948. godine ova tvrđava je dobila status spomenika kulture od velikog značaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.