Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Tvrđava Maglič (11)

Mnogi od nas su slušali bajkovite priče o srednjovekovnom, čarobnom gradu Kamelotu i njegovim hrabrim vitezovima okruglog stola. Mnoge legende i priče i danas se mogu čuti o nestvarnom Kamelotu i njegovom velikom uticaju. Ukoliko volite takve priče i čuli ste za Kamelot, onda će vas sigurno iznenaditi da i u Srbiji postoji slično, drevno utvrđenje koje se zove Maglič i zaista deluje kao utvrđenje kome je mesto u svetu bajki i fantastike. Ova tvrđava nalazi se na zelenim brdima i proplancima centralne Srbije, nadomak grada Kraljeva.
Mnoštvo misterija okružuje ovaj prelepi, srednjovekovni zamak koji je podignut u srcu ibarske klisure i koga sa tri strane okružuje divni i uskovitlani Ibar. Upravo zbog ni danas se ne zna tačno i pouzdano ko je podigao ovo utvrđenje, ali mnoštvo priča pominje Uroša Prvog, za koga se veruje da je podigao ovo utvrđenje kako bi sprečio dalje prodore mongolskih prodora kroz klisuru. Druge legende tvrde da je Maglič izgradio Stefan Prvovenčani kako bi zaštitio svoje zadužbine. Jedino je sigurno da tvrđava potiče iz 13. veka i da je smeštena na samom vrhu brda. Maglič je nekada bio sedište srpskog arhiepiskopa Danila Drugog koji je upravljao direktno iz Magliča crkvenim i državnim poslovima. Još jedan period je izuzetno značajan za istoriju Magliča, a to je Drugi srpski ustanak je upravo kod Magliča bila postavljena zaseda Turcima. Godine 1979. Maglič je proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Veseli spust je današnja, moderna i najpopularnija atrakcija ovog kraja koja neprestano privlači veliki broj posetilaca. Reč je o splavarenju Ibrom, rekom koja okružuje tvrđavu Maglič. Ovo je jedinstvena prilika za sve zainteresovane da se upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom tvrđave Maglič, kao i sa nestvarno lepom, još uvek netaknutom i bujnom prirodom okoline tvrđave. Dolina Ibra zaista je jedan od skrivenih, prirodnih dragulja centralne Srbije i nešto najlepše što priroda ove regije ima da ponudi, dok obilazak tvrđave Maglič samo dodatno upotpunjuje čitav doživljaj. Posmatran sa visina Maglič deluje nedostižno, poput kamenog venca koji krasi strme obronke brdovitih uzvišenja sa kog se pruža bajkovit pogled.
Ovaj srednjovekovni zamak se nalazi na svega 20 km južno od Kraljeva, na samom vrhu strmog brda, sto metara od dna klisure.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.