Друштво

Знањем против дроге: „ОСТВАРИТЕ УВИД У ОДНОСЕ ДЕТЕТА СА ЊЕГОВИМ ПРИЈАТЕЉИМА (НАДЗИРИТЕ ТА ДРУЖЕЊА)“ (9)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ“, ПОРТАЛА „ШУМАДИЈСКЕ ВЕСТИ“, суфинансиран је из буџета РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Још један начин да се родитељи суоче са притиском вршњака своје деце је да стекну увид у то ко тај притисак врши. Битно је познавати пријатеље своје деце. Пре адолесценције, то се релативно лако може постићи. Они су из истог насеља школе и највероватније проводе доста времена у вашој кући. Упознати родитеље пријатеља вашег детета такође је релативно једноставно. Када се ради о адолесцентима, проблем постаје компликованији. Њихов круг пријатеља се шири због два фактора: први, јер одлазе у средње школе у којима се срећу деца из више основних школа и различитих делова града и насеља (других градова, варошица и села); други, добијање возачке дозволе и добре градске комуникације омогућавају велико удаљавање од куће, од насеља и људи које познајете.

Кад ваше дете упозна нове пријатеље из других делова града и насеља омогућите ситуацију у којој ћете их упознати. Сугеришите, нпр. да их ваше дете позове у кућу да проведу ноћ, под условом да су истог пола, позовите их на вечеру, кад дођу разговарајте са њима, откријте њихове позитивне и негативне карактеристике. Успоставите равнотежу између те две карактеристике у доношењу вашег става о њима.

Ако сумњате да то дете има негативан утицај на ваше дете, проверите га. Ако ваше друго дете познаје то дете, дискутујте о његовој репутацији. Ако постоји други пар родитеља са дететом у истој школи, разговарајте са њима о пријатељима вашег детета. Могуће је да имају неке информације. Ако после детаљног истраживања дођете до закључка да понашање тог детета представља извор ризика за добробит вашег детета, имате свако право да забраните свом детету да виђа ту особу. Објасните свом детету разлоге такве одлуке. Када једном донесете такву одлуку, држите се ње. Објасните свом детету да није добар пријатељ онај који испијање алкохола или узимање дроге поставља као услов за одржавање пријатељства. Добар друг би поштовао туђе одлуке, односно не би постављао такав услов. Објасните да условно пријатељство није пријатељство за које се треба борити.

 

Успоставите границе и консеквенце

 

Деца желе да успоставе структуру у свом животу. Они ће бити одговорнији ако знају границе које су родитељи успоставили. Морају знати крајњу границу онога што могу да ураде. Јасно поставите одговарајуће границе и спроведите их. Границе треба да буду зацртане и сви чланови породице треба да дискутују о њима, ако желимо да будемо сигурни да су сви разумели шта оне значе. Границе треба да буду постављене тако да и ви и ваша деца можете да их препознате. Консеквенце које прате прелазак тих граница треба такође да буду јасно постављене и продискутоване.

Консеквенце треба да се односе на инцидентне ситуације (ситуације у којима се прелази преко границе дозвољеног), да буду разумне, временски ограничене, не много велике, када се грешке понављају, величина и јачина казне треба да се повећава. Примените их конзистентно и спроведите мирно. Поштујте границе, без љутње. Консеквенце треба посматрати као акт љубави. Тражење освете због онога што није учињено (испоштовано), исказивање претњи и срамоћење детета треба избећи. Оваква понашања немају позитиван ефекат.

 

Задржите контролу у „жутој минути“ (критичним, провокативним ситуацијама)

 

Адолесценти често наводе да користе дрогу због стреса, напетости и депресије. Адолесценција је период интензивног психосоцијалног сазревања које уобичајено прате стрес и напетост. Самолечење овог синдрома може се адолесценту учинити прикладним, поготово ако је одрастао у породици чији су чланови свако нежељено осећање лечили лековима.

Депресија често наводи људе на злоупотребу дрога, и ако је чешће резултат злоупотребе. У адолесценцији постоје бројни чиниоци који могу проузроковати депресију. Најчешће, узроци депресије у адолесценцији су пресељење, лоша комуникација са родитељима, финансијски проблеми у породици, почетак и крај школске године, нова трудноћа мајке, развод или смрт родитеља. Она се манифестује психосоматским обољењима (главобољом или болом у стомаку), променама у тежини (добитак или губитак), променама расположења или понашања или самоуништавајућим понашањем. Депресија може бити маскирана бесом (љутњом) адолесцента.

Будите посебно обазриви на промену расположења детета у овим ситуацијама. Ако стрес, напетост или депресија достигну веће димензије потражите стручну помоћ психотерапеута или психијатра.

 

Усагласите се са својим партнером, чак и ако сте разведени

 

Апсолутно је неопходно да се оба родитеља сложе са корацима који ће бити предузети да се спречи злоупотреба дрога. Употреба дрога је чешћа у непотпуним породицама (са једним родитељем). Када су односи између бивших партнера угрожени, они обично не могу да утичу на понашање, односно, постављање стандарда дозвољеног понашања код детета. Независно од тога колико такав захтев може бити необичан, оба родитеља треба да сарађују. У најбољем интересу детета је да родитељ који није присутан константно подржава оног родитеља са којим дете живи.

 

Учествујте у превентивним напорима у заједници

 

Учествујте у напорима савета родитеља, у школским активностима, у програмима заједнице, невладиних организација, удружења грађана и локалних медија који на овај начин покушавају да спрече злоупотребу дрога.

Размењујте информације и писане материјале о дрогама, радите заједно, координишите време када деца морају да буду код куће; утичите на школе да утврде политику у односу на дроге и развију програм превенције злоупотребе дрога, вршите притисак на продавце цигарета и алкохола да их не продају малолетницима и да их посаветују да престану са тим навикама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.