Kultura

Otvaranje izložbe „Đeneral Božidar Terzić 1867-1939.“ Muzeja rudničko-takovskog kraja u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

1Prijateljstvo i saradnja koje neguju Narodni muzej u Smederevskoj Palanci i Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu nastavlja se od 10. novembra.

U četvrtak, počevši od 19 časova, svečanim otvaranjem i predavanjem kustosa istoričara Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandra Marušića biće predstavljena izložba „Đeneral Božidar Terzić 1867-1939.“.

Naročito je značajno da je đeneral Terzić prethodio na mestu zamenika Vrhovnog komandanta srpske vojske našem đeneralu Živku Pavloviću, a da je 1916. godine došao na mesto komandanta Šumadijske divizije čijim je prvim pozivom slavno komandovao đeneral Terzić.

Gostovanje u Smederevskoj Palanci je deveto u nizu gostovanja izložbe koja je, sem u Gornjem Milanovcu, postavljana u mestima širom Srbije, ali i u Beogradu i Parizu.

 

(Najznačajniji period u vojničkoj karijeri generala Terzića svakako je bilo njegovo učešće u oslobodilačkim ratovima 1912–1918. godine. Za zasluge koje je stekao u ovom ratu kao komandant Šumadijske divizije I poziva odlikovan je ordenom Karađorđeve zvezde IV reda sa mačevima. Rekonstrukcijom kabineta Nikole Pašića 6. decembra 1915. godine postavljen je za ministra vojnog, a u čin generala unapređen je 1916. godine. O njegovoj obrazovanosti i svestranosti govori podatak da je inicirao prikupljanje predmeta za osnivanje novog Vojnog muzeja. I u novoosnovanoj državi Kraljevini SHS obavljao je niz odgovornih dužnosti, a poslednja dužnost u vojnoj službi, pre nego što je aprila 1929. godine penzionisan, bila je mesto komandanta novoformirane V armijske oblasti.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.