Пројекат "Знањем против дроге" суфинансиран из буџета Града Смедерева

Знањем против дроге: „ДЕЦА УЗРАСТА 10 ДО 12 ГОДИНА“ (11)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ“ суфинансиран је из буџета Града Смедерева.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Деца у овом узрасту воле да уче чињенице и могу да разумеју како ствари функционишу. Студије показују да су последице узимања дроге пропорционалне узрасту у којем је дете први пут узело дрогу. Није неуобичајно да детету у трећем разреду неко понуди да узме дрогу или алкохолно пиће.

У овом узрсту дете треба да прихвати нове информације које се односе на:

–             начин разликовања дрога, алкохола, дувана у њиховим разним формама;

–             краткорочне и дугорочне последице коришћења дрога;

–             ефекте дрога на разне делове тела и разлоге због којих су дроге посебно опасне по тело које расте;

–             консеквенце алкохола и других дрога које се употребљавају у породици и друштву, као и по оне особе које их користе.

 

Препоручене активности

 

Издвојте посебно време када сте слободни да разговарате са својим дететом, нпр. за време шетње, одласка у посластичарницу или после позоришта. Ово ће вам помоћи да наставите да изграђујете однос који ће супримовати (одбити) неке од неизбежних притисака вршњака када се то догоди.

–             Подстичите дете да учествује у активностима као што су спорт, рекреација, друштвене активности младих. Такве активности омогућавају детету да стекне нове пријатеље, изграђује здраве ставове о дрогама и прилагођава своје понашање у складу са њима.

–            Учите своје дете да се употреба алкохола и цигарета често промовише као гламурозна или као „знак“ зрелости, али да то није истина.

–             Наставите да увежбавате са својим дететом да каже „не“. Манифестујте начине како се одбија понућени алкохол и друге дроге; да поновимо – играње улога је корисна техника за увежбавање.

–             Подстичите дете да се придружи локалним организацијама и удружењима који промовишу здраве стилове живота и боре се против дрога.

–             Замолите дете да листа дневне новине и да заокружи чланке о алкохолу или другим дрогама. Чланци о убиствима, саобраћајним несрећама изазваним под дејством алкохола или хапшења због дроге такође могу бити предмет заједничке анализе.

–             Спријатељите се са родитељима пријатеља ваше деце тако да можете да усклађујете своје напоре са њиховим, односно да учврстите њихов ефекат. Удружите снаге са другим родитељима у надгледавању активности ваше деце, ускладите ставове о ограничавању слободног времена. Превише слободног времена може створити услове и довести ваше дете у ситуацију да почне да експериментише са алкохолом или дрогама.

 

Деца узраста 13 дo 15 година

 

Потреба детета да буде прихваћено у групи вршњака у раним периодима адолесценције може бити основа злоупотребе, уколико је критеријум прихватања спремност да се користи дрога. Самопоуздање, одговорност у доношењу одлука и решавању проблема које је дете развило раније могу бити веома корисне у одупирању притиску вршњака.

Деца у овом узрасту почињу да се суочавају са апстракцијама и почињу да размишљају о будућности. Они разумеју да њихови поступци имају консеквенце и знају како њихово понашање уттиче на остале. Снажна емоционална подршка и добар модел зрелости (добар пример одраслог) су веома битни за идентификацију. Причајући тринаестогодишњаку да ће добити тумор плућа или срчану болест за 30 – 40 година нема никаквог утицаја на промену понашања. Поруке се морају односити на „сад и овде“ (лош задах, мрље на зубима, рано борање лица које је узроковано пушењем…). У овом узрасту треба спровести правила о неузимању алкохола и дрога.

Проверите да ли ваше дете јасно разуме да су алкохол, цигарете и друге дроге недозвољени и да њихова употреба представља кршење правила.

У узрасту до 15 година ваше дете треба да зна :

–             Карактеристике одређених дрога

–             Ефекте дрога на циркулацију, респираторни, нервни и репродуктивни систем

–             Етапе у развоју зависности ( употреба, злоупотреба, зависност), непредвидљивост развоја зависности од особе до особе

–             Начине на које дрога утиче на координацију активности, нпр. вожњу аута или учешће у спорту.

–             Улогу породичне анамнезе у ризику да адолесцент постане зависник од алкохола и других дрога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.