Smederevska Palanka

U slici i reči: DESET GODINA „PALANAČKIH“

DSCN1928Devet hiljada naslova i 15.600 fotografija objavljenih u 199 brojeva „Palanačkih“ – rezultat je desetogodišnjeg izlaženja ovih novina, čiji se prvi broj pred čitaocima pojavio 8. decembra 2006. godine. Redakcija, čiji najmlađi član  Luka Nikola Crnomarković ima 14, a najstariji  Dragutin Paunić 80 godina, obeležila je jubilej posetom i kolektivnim fotografisanjem u Spomen-kući Pere Todorovića u Vodicama, a potom u jednom gradskom restoranu i podsećanjem na početke stvaranja našeg lista.

Urednike i novinare ovog pisanog medija u Novinarskoj kući u Vodicama, koja se gradi u čast  oca modernog srpskog novinarstva, političara i književnika Pere Todorovića, poreklom iz ovog šumadijskog sela, dočekao je predsednik Zavičajno-turističkog  DSCN1912udruženja „Vidovača“ Mića Zagorčić sa sinom Milošem. Ovaj agilni Vodičanin, koji od prvog dana domaćinski vodi izgradnju Novinarske kuće, zahvalio je Redakciji „Palanačkih“ na iscrpnom praćenju toka podizanja tog objekta, koji u arhitektonskom smislu predstavlja repliku kuće u kojoj je Pera Todorović rođen, i etno i drugih manifestacija ZTU  „Vidovača“.

Prigodnu reč imao je i direktor, urednik i novinar „Palanačkih“ Dejan Crnomarković, istakavši pri tom da je redakciji, povodom jubileja, stigla i čestitka iz Udruženja novinara Srbije, koju su potpisali predsednica Ljiljana Smajlović i generalni sekretar Nino Brajović. Crnomarković je naglasio da su čestitke stigle i od velikog broja čitalaca, iz zemlje i inostranstva.

DSCN1924Uz Dejana Crnomarkovića, u redakciji ovih novina sarađuje još pet pisaca: Dragutin Paunić, Nikola Vladisavljević, Toma Mitrović, Slobodan Todorović-Toki i Dragoljub Janojlić. Saradnik „Palanačkih“ od prvog broja, Dragoljub Janojlić, je prvi dobitnik Nagrade za novinarsku  humanost i društveno angažovano novinarstvo „Đoko Vještica“ Udruženja novinara Srbije. Za to priznanje kandidovale su ga upravo „Palanačke“. Ovoj Redakciji, njenim novinarima i tehničkom osoblju stigla su i druga priznanja poput Zahvalnice Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, ZTU „Vidovača“,  Književnog kluba „21“, Planinarskog kluba „Jasenica“, Opšte bolnice „Stefan Visoki“, OŠ „Milija Rakić“ i dr.

Pored pomenutih novinara stalni članovi redakcije „Palanačkih“ su i jedan od osnivača Dejan Nikolić, Tanja Cvetković, Stevan Martinović, Lazar Petković, Danijela Vasiljević, Aleksandar Saša Jelić, Zoran Todorović Todor, Vladimir Đurđević, Miloš Janojlić i Slađana Crnomarković.

DSCN1916„Palanačke“ su, preko Sekcije novinara pisanih medija Šumadije, čiji je predsednik Dejan Crnomarković, inicirale uvođenje nagrade Udruženja novinara  Srbije za feljton, koja će nositi ime znamenitog Pere Todorovića, čije prvo dodeljivanje je predviđeno u maju iduće godine. Ovaj list podstakao je mnoge humane akcije i aktivnosti na području Donje Jasenice na šta je Uredništvo veoma ponosno.

Oni, koji učestvuju u stvaranju „Palanačkih“, prvi su podržali i afirmisali ideju da se Vodice proglase Novinarskim selom, jedinim u Srbiji. Uz sve to, zalažu se i daju puni doprinos očuvanju lika, novinarskog i književnog dela Pere Todorovića. Tri književna DSCN1940stvaraoca iz naše redakcije (Slobodan Todorović – Toki, Dragoljub Janojlić i Dejan Crnomarković) pristupili su Književnom klubu „Pera Todorović“.  Slobodan Todorović-Toki aktuelni je predsednik te književne družine.

„Palanačke“ od  svog dvestotog broja, uvođenjem nove rubrike, počinju da prelistavaju „Male novine“, čiji je vlasnik i izdavač bio Pera Todorović, s ciljem da svoje čitaoce upoznaju s događajima i temama koje su koncem 19. i početkom 20. veka zaokupljale pažnju Uredništva i čitalaca tog „dnevnog lista za svakoga“.

Zahvaljujemo svima koji su nam povodom desetogodišnjice uputili čestitke i poželeli da dugo trajemo.

Redakcija „Palanačkih“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.