DruštvoSmederevo

Kriju se detalji ugovora o upravljanju smederevskom  „Železarom“

ŽelezaraZbog odbijanja da dostavi ugovor o upravljanju smederevskom “Železarom”, Ministarstvo privrede će morati da plati kaznu od 20.000 dinara, saopštila je Transperentnost Srbija (TS).

– Već dva puta Ministarstvo privrede se oglušilo o obavezujuće naloge Poverenika da objavi ugovor o upravljanju “Železarom”. Treći nalog je stigao 13. avgusta uz izricanje novčane kazne od 20.000 dinara i uz pretnju novom kaznom od 180.000 dinara, koja će biti plaćena iz budžeta – navodi se u saopštenju TS.

Ova organizacija ističe da to nije jedini slučaj grubog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, niti jedini koji se odnosi na ekonomske sporazume Vlade. Naime, tajnost odredbi ugovora bila je zajednička karakteristika slučajeva čije je preispitivanje od Srbije tražio Evropski parlament još 2012. godine.

Budući da je slobodan pristup informacijama jedna od bitnih stavki sa spiska obaveza Srbije u procesu pregovaranja sa EU, Transparentnost Srbija podseća Vladu i Skupštinu Srbije da su dužni da obezbede objavljivanje ugovora o upravljanju “Železarom” i kažnjavanje odgovornih u Ministarstvu privrede za dosadašnje postupanje u tom slučaju.

Podsetimo, ugovor o upravljanju “Železarom Smederevo” potpisan je  21. marta ove godine, između Vlade Srbije i holandske kompanije “HPK engineering”, ali detalji tog ugovora su do danas nepoznati javnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.