Društvo

Mere Vlade Srbije protiv širenja korona virusa

Stupile su na snagu mere koje je Vlada Srbije usvojila protiv širenja korona virusa, a one, pored ostalog, obuhvataju zabranu javnih okupljanja u zatvorenim prostorijama sa više od 100 osoba i preusmeravanje međunarodnog putnog saobraćaja na glavne granične prelaze.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave u vrtićima, školama i univerzitetima, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije.

Vlada Srbije je apelovala na građane da događaji kao što su svadbe, krštenja i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj. Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

Međunarodni putni saobraćaj bi trebalo da se preusmerava na glavne granične prelaze i najavljeno je da će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.