Друштво

Почиње бројање сова

Орнитолози ће ове зиме уз помоћ бројних грађана поново лоцирати и бројати сове утине на њиховим зимским боравиштима. Чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и Центра за заштиту сова Србије од 15. децембра 2017. до 15. јануара 2018. ће организовати акцију пребројавања сова утина широм Србије. Претходна велика истраживања, рађена пре скоро 10 година, открила су више од 450 локација зимовања утина, док су поједина зимовалишта, посебно у средњем и северном Банату, била највећа икада забележена на свету. Кикинда је управо због бројности сова у строгом центру града постала значајна туристичка атракција која привлачи велики број љубитеља природе и фотографа.

Процењено је да се у Србији гнезди 19.000-28.000, а у Војводини 9.700-14.200 парова сова утина. То ову сову средње величине чини најчешћом и најбројнијом ноћном грабљивицом у Србији. Због особеног окупљања у зимска јата утина је лако доступна за проучавање, али у исто време и изузетно рањива. Многа зимска јата налазе се у селима и градовима где су углавном незаштићена и често препуштена на милост и немилост мештанима који их узмениравању, растерују и секу стабла на којима сове бораве. Ново истраживање има за циљ да утврди локације боравка сова, њихову бројност и околности које их угрожавају, а све у циљу ефикасније заштите.

„Желимо поново да спроведемо свеобухватно бројање јединки утина у зимским јатима широм Србије, као и да наше суграђане упознамо са корисношћу сова које нешкодљиво и ефикасно регулишу бројност глодара штедећи нам велика материјална средства која бисмо издвајали за куповину и примену пестицида”, каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додаје: „Позивамо све заинтересоване суграђане да нам се јаве уколико желе да помогну у теренским истраживањима или ако познају локације где се ове сове окупљају”.

Због своје угрожености утине су на територији Србије заштићене као строго заштићена врста на основу Закона о заштити природе и забрањено је њихово узнемиравање, хватање и убијање током целе године. Исти закон прописао је и заштиту локација и стабала на којима сове бораве.

Орнитолози су за ову прилику направили упутство за проналажење и бројање сова утина, као и промотивни видео филм.

Промотивни видео: https://www.youtube.com/watch?v=cyk7Cz39D7M
Упутство за бројање сова: http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

Контакт особа:
Милан Ружић
021 631 8343

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.