Društvo

Počinje brojanje sova

Ornitolozi će ove zime uz pomoć brojnih građana ponovo locirati i brojati sove utine na njihovim zimskim boravištima. Članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova Srbije od 15. decembra 2017. do 15. januara 2018. će organizovati akciju prebrojavanja sova utina širom Srbije. Prethodna velika istraživanja, rađena pre skoro 10 godina, otkrila su više od 450 lokacija zimovanja utina, dok su pojedina zimovališta, posebno u srednjem i severnom Banatu, bila najveća ikada zabeležena na svetu. Kikinda je upravo zbog brojnosti sova u strogom centru grada postala značajna turistička atrakcija koja privlači veliki broj ljubitelja prirode i fotografa.

Procenjeno je da se u Srbiji gnezdi 19.000-28.000, a u Vojvodini 9.700-14.200 parova sova utina. To ovu sovu srednje veličine čini najčešćom i najbrojnijom noćnom grabljivicom u Srbiji. Zbog osobenog okupljanja u zimska jata utina je lako dostupna za proučavanje, ali u isto vreme i izuzetno ranjiva. Mnoga zimska jata nalaze se u selima i gradovima gde su uglavnom nezaštićena i često prepuštena na milost i nemilost meštanima koji ih uzmeniravanju, rasteruju i seku stabla na kojima sove borave. Novo istraživanje ima za cilj da utvrdi lokacije boravka sova, njihovu brojnost i okolnosti koje ih ugrožavaju, a sve u cilju efikasnije zaštite.

„Želimo ponovo da sprovedemo sveobuhvatno brojanje jedinki utina u zimskim jatima širom Srbije, kao i da naše sugrađane upoznamo sa korisnošću sova koje neškodljivo i efikasno regulišu brojnost glodara štedeći nam velika materijalna sredstva koja bismo izdvajali za kupovinu i primenu pesticida”, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Pozivamo sve zainteresovane sugrađane da nam se jave ukoliko žele da pomognu u terenskim istraživanjima ili ako poznaju lokacije gde se ove sove okupljaju”.

Zbog svoje ugroženosti utine su na teritoriji Srbije zaštićene kao strogo zaštićena vrsta na osnovu Zakona o zaštiti prirode i zabranjeno je njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje tokom cele godine. Isti zakon propisao je i zaštitu lokacija i stabala na kojima sove borave.

Ornitolozi su za ovu priliku napravili uputstvo za pronalaženje i brojanje sova utina, kao i promotivni video film.

Promotivni video: https://www.youtube.com/watch?v=cyk7Cz39D7M
Uputstvo za brojanje sova: http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

Kontakt osoba:
Milan Ružić
021 631 8343

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.