Društvo

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen u ime predsednika Srbije prisustvovao molitvi i otkrivanju spomenika kozaračkoj deci stradaloj u Drugom svetskom ratu

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, a na inicijativu Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ u Noskovačkoj Dubravi, u Opštini Slatina, održana je  molitva za 69 dece, koja su u Drugom svetskom ratu umrla od gladi i bolesti u napuštenim štalama u ovom kraju.

Nakon molitve otkriven je novi, dograđen, spomenik na kome su ispisana imena i prezimena preminule dece.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, je u ime predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, položio venaca pored spomen obeležja. Izgradnju ploče sa imenima dece koja su nedužna stradala u najvećim mukama, pomogao je lično Nikola Vučen sa svojom porodicom. Njegovi preci potiču iz ovih krajeva, a mnogi su stradali u logorima i bili žrtve rata.

Obraćajući se prisutnima on je podsetio na tragični događaj od pre 80 godine kada su posle nemačko-ustaške ofanzive na Kozari,  ostala teška bremena stradanja na duši srpskog naroda.  

-Ostavimo po strani sva tumačenja koja bi nas danas na ovom mestu razdvajala. Uzmimo u obzir samo činjenicu da je 1941-1945. život izgubilo 11.000 kozaračke dece. A u čitavoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ubijeno je ili umrlo u logorima i od raznih bolesti 70.000 srpske dece. To pitanje više nije ideološko i nacionalno, nego ljudsko, i zato bi naša poruka danas, dok se u svetu pa i u Evropi vode novi ratovi, pre trebalo da postane vapaj: da se više nikada nikome i nigde ne ponovi – rekao je Vučen.

U avgustu, 1942. godine iz Potkozorja, 69 đaka odvedena su u napuštene štale u hrvatsko selo Noskovačka Dubrava u Slatini blizu Mađarske granice, gde su od avgusta do decembra 1942. godine umirali od gladi i bolesti. 

– Mi Kozarčani, prebivalištem ili osećajem, danas ih nazivamo mladencima, ali čak ni taj termin ne može da dočara činjenicu da su mnogi od njih izgubili živote dok još nisu bili ni kršteni, dok neki još nisu dobili ni imena, već samo znamenja – istako je Vučen i dodao da srpski narod ima obavezu da pamti sve žrtve. – Zato smo danas ovde, da bar delimično saosetimo sa njihovom patnjom i bolom, da im prislužimo sveće i da se njima pomolimo u ovoj stradalnoj slavonskoj zemlji. Kao njihov zemljak iako je moj dom sada u Šumadiji, mogu reći i potomak iako možda nismo u krvnom srodstvu, osećam čast da učestvujem u ovom pomenu i ovoj jednoj maloj obnovi. Ne samo spomen ploče i spomenika, nego čitave naše svetinje, spomena čistih i nedužnihi 1942. usnulih. A kao što je davno rečeno, mi zapravo nikada ne podižemo svetinje, nego svetinje podižu nas. U ime mojih zemljaka iz Smederevske Palanke, u ime mojih Kozarčana, u ime porodice Vučen, svima vama želim dugo pamćenje, a našim kozaračkim mladencima – večan spomen.

Ovom događaju prisustvovali su i  Dajana Paunović direktorka fondacije „Dajana Paunović“, predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-Podravske županije,  dožupan  Igor Pavković, saborska zastupnica iz SDSS Dragana Jeckov i predsednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Kozarske Dubice, Zoran Sinkić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.