Društvo

Skupština Udruženja novinara Srbije: GODIŠNjI PRESEK RADA

20161221_112403-Zbog privatizacije blizu 1000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla, a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program

 

U Beogradu je održana Godišnja skupština Udruženja novinara Srbije u čijem su radu učestvovala i dva člana naše Redakcije: Dejan  Crnomarković i  Dragoljub Janojlić. Izveštaj o radu podnela je predsednik Udruženja Ljiljana Smajlović. Navela je da se u periodu između dve skupštine odvijala veoma bogata projektna aktivnost i to kroz realizaciju 12 odobrenih projekata.

Iznela je, takođe, da je Novinarsku školu UNS-a završila 37, a Školu video i veb novinarstva 12. generacija. Nastava 38. generacije Novinarske i 13. generacije Škole veb i video novinarstva počela je 22. oktobra.  Obe škole pohađaju se i na daljinu.

-Organizovali smo 14. januara protest ispred Vlade Srbije zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima – podsetila je Ljiljana Smajlović .- UNS je zahtevao da Vlada hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo… Naša upornost se isplatila. Pozdravili smo naknadno odluku Skupštine Srbije da usvoji autentično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima kojim je, posle pet meseci opstrukcije od strane Agencije za privatizaciju, omogućen prenos kapitala bez naknade zaposlenima u medijima.

Održan je okrugli sto  UNS-a, UNICEF-a i REM-a na temu: „Primena novog sistema označavanja TV programa neprikladnih za decu“. Organizovan je još jedan reli „Pres reli Srbija“, a Ski sekcija UNS-a je učestvovala na Svetskom prvenstvu u Sestrijereu. Obeležen je i Svetski dan medija, 3. maj kada je objavljen Proglas u kome je, uz ostalo, istaknuto da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, jer  novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.

-Izlazak  države iz vlasništva u medijima – predočila je Ljiljana Smajlović – lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatan pritisak na njihovu slobodu.

imageNaime, Agencija za privatizaciju onemogućavala je da neprodati mediji pripadnu zaposlenima bez naknade kako predviđa Zakon, pa je bilo potrebno da Skupština usvoji autentično tumačenje Zakona. Zbog nesprovođenja Zakona zaposleni u 18 medija trpeli su, a i dalje trpe, veliku štetu. Zaposlenima u nacionalnoj novinskoj agenciji Tanjug pravo na prenos kapitala bez naknade nije ni ponuđeno, iko su i oni na to imali pravo. Zbog privatizacije oko 1000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla, a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program.

UNS  je podržao kolegu Jovicu Vasića, novinara „Narodnih novina“ u Nišu koji je štrajkovao glađu, u borbi da ostvari svoja radna prava. Obeležen je i Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad  novinarima. U Srbiji, na žalost, veliki broj odgovornih za napade na novinare i druge medijske radnike nije kažnjen, a za mnoge od njih nije pokrenuta  ni istraga. UNS je reagovao na verbalne i fizičke napade na novinare, tražeći od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne.

UNS se bavio i slučajem „Politika“, smenom  na RTV-u, slučajem Tanjug, RTV Kragujevac, dnevnog lista „Sport“, TV Apatin…

Među značajnije aktivnosti spada i izgradnja Spomen-kuće Pera Todorović u Vodicama. U godišnjem izveštaju je dat i odgovarajući prostor ustanovljenju Nagrade za feljton „Pera Todorović“ s  naglaskom da je inicijativa došla od Sekcije pisanih medija Šumadije, čiji je predsednik Dejan Crnomarković.

U svečanom delu dodeljene su Nagrade Udruženja novinara Srbije za 2016. godinu.

 

D.J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.