Društvo

U Azanji obeležena godišnjica Azanjske bitke u Drugom svetskom ratu: SPOMENIK DOSTOJAN VELIKE ŽRTVE

-Uskoro otkrivanje i spomen obeležja izginulim borcima sa Košara

 

U Azanji je, polaganjem venaca i prigodnim govorima, obeležena 76. godišnjica Azanjske bitke i četiri decenije od otkrivanja spomenika tom istorijskom događaju, koji se zbio 28. oktobra 1941. Pozdravljajući okupljene Azanjce i njihove goste, Zoran Đurđević, predsednik Mesnog odbora boračke organizacije, ukratko je podsetio na sam tok i okolnosti pod kojima je došlo do okršaja boraca Drugog šumadijskog odreda i nemačkih snaga stacioniranih u Smederevskoj  Palanci.

-Ova borba snažno je odjeknula širom slobodarske Srbije – kazao je Đurđević i izrazio žaljenje što je ova borba neopravdano zaboravljena u kalendaru ratnih događaja, pa je podsećanje na nju svedeno na lokalne okvire.

Đurđević je odao zahvalnost nekadašnjem rukovodstvu Opštinskog odbora SUBNOR-a na čelu sa Žilom Stojadinovićem, koje je pokrenulo akciju i podiglo spomenik Azanjske bitke, čiji je autor bio Živoslav Žile Mijatović, nastavnik likovne kulture i likovni stvaralac.

Predsednik Opštinske boračke organizacije Miodrag Moda Lazić se založio da se nastavi tradicija obeležavanja godišnjice Azanjske bitke i izrazio žaljenje što polaganju venaca, prigodnim govorima i evociranju sećanja nisu prisustvovali đaci i nastavnici Osnovne škole, izrazivši nadu da se takva praksa neće ponoviti.

Rodoljub  Stanimirović je ukazao na jedan važan događaj, koji će se zbiti 24. oktobra kada će Dom omladine u Azanji i jedna ulica u tom mestu poneti ime boraca sa Košara. Iskoristio je priliku da pozove svoje sugrađane da prisustvuju tom događaju, naglasivši da Azanja među prvima u Šumadiji i šire, otkrivanjem spomen-ploče, odaje priznanje hrabrim ratnicima sa Košara.

Dragoljub Janojlić

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.