Друштво

„Знањем против дроге“: ПОДЕЛА НЕДОЗВОЉЕНИХ ДРОГА II (4)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ“, ПОРТАЛА „ШУМАДИЈСКЕ ВЕСТИ“, суфинансиран је из буџета РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Инхалати

 

Ову групу чине супстанце које обично не сврставамо у дроге (лепак, ацетон, бензин за упаљаче, аеросоли). Наркотичко дејство се постиже удисањем испарења. Најчешће их употребљавају адолесценти, а у многим земљама трећег света широко су распрострањене међу децом. Ефекти, који су тренутни, трају до 45 минута. Дејство се манифестује кроз веселост, расположеност, замагљен вид, отежан говор, поремећај равнотеже, а понекад и халуцинације. Као последица употребе већих доза може се јавити губитак свести или чак смрт. Инхалати у великом обиму оштећују мождано ткиво, срце, јетру и бубреге. Дуготрајна употреба резултује трајним оштећењима.

 

Социјабилне дроге

 

Социјабилне дроге су психоактивне супстанце чија су производња, пласман и употреба делимично или потпуно дозвољени у друштву. Нараспротрањеније социјабилне дроге у западној цивилизацији су дуван, алкохол и кафа.

АЛКОХОЛНА ПИЋА су у употреби већ хиљадама година. У почетку као лековито средство и храна. Активни састојак алкохолних пића је етил-алкохол (етилен). Алкохол има директно токсичко и седативно дејство на организам већ у оквиру дозвољене друштвене потрошње, а посебно је штетан за децу и адолесценте.

Алкохолизам је болест зависности. Утврђено је да настаје као последица комбинације широког спектра физиолошких, психолошких, социјалних и генетских фактора. Болест се развија годинама, а завршну фазу карактерише јака психофизичка зависност и мноштво здравствених тегоба.

Алкохол снажно оштећује организам, и степен оштећења директно зависи од дужине корисничког стажа, интезитета употребе и индивидуалне отпорности организма.

Ефекти употребе су кумулативни и укључују обољења дигестивног тракта и централног нервног система. Велике штете се јављају на социјалном плану, а посебно у породици алкохоличара. Стручњаци истичу превенцију као једини сигуран лек у спречавању настанка алхолизма.

ДУВАН је биљка чији се осушени листови пуше у облику цигарета или у лулама. Дуван су у Европу из Америке донели шпански морепловци. Интоксикацију и психоактивне ефекте изазива никотин (један од мноштва штетних састојака дувана). До половине 20. века пушење је сматрано безопасним начином да се смањи напетост, али је клинички утврђено да оно значајно повећава ризик од појаве многих болести, слаби организам, развија толеранцију и ствара адикцију. Болести које настају као последица пушења дувана представљају најчешћи узрок умирања у свету.

Последњих година долази до пооштравања законских прописа који ограничавају употребу дувана и штите становништво од дуванског дима.

КАФА је напитак који се прави од семена истоимене биљке. Активни састојак је кофеин. Кафа делује на организам као стимуланс, смањује знаке умора и повећава пажњу. Мање количине кофеина надражују нервни систем, док веће иритирају мишиће, изазивају грчење срчаног мишића и снижавају притисак.

Веће количине кафе (преко пет шољица) или употреба енергетских пића (чији је основни састојак кофеин у великој дози) изазивају хронично тровање – кофеинизам. Продужена употреба изазива благу зависност, а апстиненција изазива блаже нервне и психичке сметње.

 

Колико рано треба да кренете са едукацијом о дрогама?

 

Никада не можете почети прерано. У идеалном случају, са едукацијом се почиње у узрасту три до четири године. Наравно, било које време пре тинејџерских година је боље него никад.

 

Како едуковати децу ?

 

Прво и најважније правило које треба успоставити је да не сме бити дрога у кући, ни у каквом облику. Цигарете, алкохол, марихуана, психоактивни лекови и друге дроге морају бити избачени из куће, ако желите да деца правилно разумеју оно што им желите рећи. У томе треба бити:

Специфичан – објаснити разлоге за увођење правила о алкохолу и осталим дрогама. Дискутујте на који ће начин правила бити испоштована, каква се казна може очекивати за непоштовање или кршење правила.

Козистентан –  учините правила јасним: објасните деци да правила важе за све у свако време, да се односе на сваког без изузетка и на сваком месту (у вашој кући или ван ње, у кући ваших пријатеља или било где другде где се деца задесе).

Разуман – не уводите консеквенце о којима нисте дискутовали пре него што су правила прекршена. Када је прекршај учињен применити казну која је била предвиђена за дату ситуацију.

 

Научите децу да се критички односе према порукама које им се нуде

 

Посматрајте шта ваша деца гледају на телевизији или интернету и анализирајте њихове реакције. Није неопходно да уводите цензуру, али треба да створите могућност за дискусију о грешкама и заблудама које се нуде порукама у вези са дрогама. Има много разлога зашто треба лимитирати време које деца проводе пред екранима а поруке које говоре у прилог дрога су један од њих.

Обучите децу да разумеју технике које се користе у рекламирању појединих производа. На пример:

Везани прилаз – поруке често сугеришу да сви користе одређени производ, зашто не бисте и ви.

Статусна привлачност – имплицира да само богати и моћни користе одређене производе.

Личне изјаве – саговорници од угледа објашњавају своја (увек позитивна) искуства са производом.

Сексуална привлачност – прелепе особе користе одређени производ, што имплицира да и ви можете бити исто тако привлачни, ако одлучите да га користите.

Осећај пријатности – употреба производа доноси многа задовољстава, а ваш живот ће бити пријатнији са њим.

Компарација – одређени производ је бољи од других, а порука може бити и неистинита.

Заплашивање – ако не користите овај производ десиће вам се нешто лоше.

 

Преиспитајте властите ставове и понашање

 

Свака породица има одређена очекивања у погледу понашања својих чланова која се дефинишу  правилима која обично одражавају друштвене норме. Породични вредносни систем спречава децу да начине погрешан корак; деца која не користе дрогу чине то јер имају јак осећај самоосуде када прекрше очекивања породице. Социјална средина и породица дају младим људима разлоге да кажу „не“ и могу да им помогну да се држе својих одлука. Породични вредносни систем можете учинити јасним на различите начине.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.