Društvo

„Znanjem protiv droge“: PROMOVIŠITE ALTERNATIVE UPOTREBI DROGA (7)

Projekat „ZNANjEM PROTIV DROGE“, PORTALA „ŠUMADIJSKE VESTI“, sufinansiran je iz budžeta REPUBLIKE SRBIJE – MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA.

(NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

 

Kao česte razloge za uzimanje droga adolescenti navode pritisak vršnjaka i potrebu za socijalizacijom, želju da dožive osećaj dobrog raspoloženja ili da se oslobode dosade.

Zabrana može biti nedovoljno efektivna. Potrebno je da pružite alternative za upotrebu droge. Decu treba uključiti u što veći broj aktivnosti, koliko je ranije moguće. Čitanje, sport, gluma, strani jezici, kompjuteri, crtanje, kućni poslovi, briga o kućnom ljubimcima – su konstruktivne alternative za upotrebu droge. Veoma je važno podstaći dete i pružiti mu podršku da ostvari svoja interesovanja. Podržavajte učešće vašeg deteta u školskim aktivnostima, sportu ili muzici bez prisiljavanja da uvek mora da napreduje ili pobedi.

Podstaknite prijatelje vašeg deteta da učestvuju u ovim aktivnostima, jer to može biti veoma stimulativno za uključivanje i vašeg deteta u slobodne aktivnosti. Stvorite uslove za to. Bilijar ili sto za stoni tenis u vašoj kući može da služi kao magnet za okupljanje prijatelja vašeg deteta oko konstruktivnih aktivnosti. Insistirajte na tome da svi prijatelji vaše dece moraju da se pridržavaju kućnih pravila za vreme koje provedu u vašem stanu.

Budite sa svojim detetom; deca su zahvalna za vreme koje roditelji provode sa njima, čak i pri svakodnevnim kućnim obavezama. Podržite dete u traženju povremenog zaposlenja, kada je dovoljno veliko za to. Posao omogućava da se dete potvrdi zrelim na najoptimalniji način, ali i da stiče odgovornost. Pored toga, posao deci služi i kao jedan vid rekreacije i zato ne dozvolite da televizija i internet budu jedini.

 

Pomozite detetu da razvije samopouzdanje

 

Najveća opasnost za vaše dete je, osim same droge, pritisak njegovih vršnjaka. Detetova želja da bude prihvaćeno u krugu vršnjaka, u ranom adolescentnom periodu je verovatno najjači motivacioni faktor u njegovom životu. Korišćenje droga je često „kriterijum“ za prihvatanje među vršnjacima u adolescenciji.

Deca sa razvijenijim „imidžom“ sposobnija su da se odupru pritisku vršnjaka.

Ali, kako izgraditi samopouzdanje (samosvest, samopoštovanje)?

Kako roditelji u tome mogu da pomognu?

Obaveze koje su previše kompleksne ili komplikovane da bi se ispunile na zadovaljavajući način treba izbegavati. Deca treba da budu pohvaljena kada uspešno ispune svoje obaveze. Izjava „treba da budeš ponosan na sebe“ govori puno detetu. Hvalite ih češće, čak i za manje uspehe. Izbegavajte da upotrebljavate etikete i poniženja kao npr. „nisi tako pametan kao tvoj brat“ ili „nikad ne radiš ono što treba“. Ako govorite svom detetu da je bezvredno, vaše reči se mogu obistiniti. Izbegavajte da budete ljuti na svoje dete, zapamtite da su postupci, a ne čovek, ono što zaslužuje prekor (opomenu). Nikad ih nemojte kažnjavati kad ste ljuti. Nemojte omogućavati da se vaše dete koristi tuđim rezultatima kao svojim. Dajte detetu do znanja da je vaša ljubav prema njemu bezuslovna i da, bilo šta da uradi, to neće uticati da prestanete da ga volite.

 

Obučavajte decu veštinama odupiranja

 

Jedan od razloga zašto je detetu toliko teško da se odupre drogama je i taj što mu drogu nudi prijatelj. Manje od 20 % izvora droge za decu su dileri. Razvijanje raznih veština za odupiranje pritisku vršnjaka pripremiće vaše dete da kaže „ne“ alkoholu i drugim drogama.

Učite svoje dete da ceni individualnost. Ragovarajte o ljudima koje dete voli. Pitajte šta njih čini individuama. Pitajte dete šta ono voli u svojoj individualnosti. Dodajte druge dobre karakteristike individualnosti koje dete izostavi.

Istražujte sadržaje prijateljstva. Otkrijte šta vaše dete podrazumeva pod prijateljstvom. Tražite da vaše dete sačini spisak osobina koje čoveka čine dobrim, odnosno lošim prijateljem (otkrijte šta je za njega prijatelj a šta ne). Napravite spisak svojih kriterijuma. Kad završite, proverite kroz igru koliko imate istih karakteristika na dva nezavisna spiska.

Pomozite detetu da izbegne riskantne situacije. Postoje situacije koje podstiču dete da pije, da uzima droge. Izgradite pravilo po kome vaše dete ne može da se igra u kući svog druga u odsustvu njegovih roditelja. Ili, da ne sme da prisustvuje žurkama koje ne nadgledaju stariji.

Učite dete da koristi pozitivan pritisak grupe vršnjaka. Neke škole i društvene organizacije sponzorišu programe u kojima vršnjaci podržavaju pozitivne vrednosti jedni kod drugih. Raspitajte se o tim programima.

Pružite neophodnu podršku svom detetu da kaže „ne“. Kulturno i lepo vaspitano dete naizilazi na poštovanje u društvu, ali nije uvek i dobro pripremljeno da bude samopouzdano. Treba reći detetu da postoje situacije kada mora da insistira da bude ozbiljno shvaćeno i prihvaćeno kada kaže „ne“. Pogotovo kad se radi o alkoholu i drogama.

Pa ipak nije dovoljno reći svom detetu da jednostavno kaže „ne“. Na jednostavno „ne“ pritisak vršnjaka da uzme drogu, normalno, ne prestaje. Šta vaše dete tad može da uradi? Postoje mnoge tehnike koje mu možete preporučiti:

  • da kao „pokvarena ploča“ ponavlja „ne“, „ne“, „ne“ – ako se pritisak za upotrebu droga nastavlja
  • da izjavi da „da drogu ne smatra dobrom i da ne želi da uzima“
  • da menja temu razgovora
  • da napusti društvo i prostor, odnosno ode, ako droga ipak počne da se koristi.

Igranje uloga je najefektivnije sredstvo za uvežbavanje otpora. Roditelj pri tom igra ulogu prijatelja koji koristi drogu i pokušava da navede dete da se saglasi u koristi tih predloga. Dete uvežbava odgovore i reakcije pomoću kojih će izbeći da prihvati takav predlog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.