Kultura

Grafički umetnici Meksika u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: PREPOZNATLjIV LIKOVNI RUKOPIS MEKSIČKOG PODNEBLjA

-Izloženi radovi slikovito povezuju bogatu meksičku tradiciju sa  savremenim likovnim izrazom, ističe  autor projekta međunarodne kulturne saradnje Leposava Lepa Milošević Sibinović

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, u sklopu autorskog projekta međunarodne saradnje mr Leposave Lepe Milošević Sibinović, otvorena je izložba Četvrte grafičke vizije na kojoj su zastupljeni meksički umetnici: Marko Antonio Garsia Rosales, Luis Roberto Garsia Ortega, Horhe Fanuvi Nunjes Agilera, Viktor Ugo Rios  Olmos i Enrike Peres Martines.

Ovu putujuću izložbu videće likovna publika u četiri grada Srbije, a domaćini su Galerija moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci, Likovni salon Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, Gradska galerija Kraljevo i Blok galleri na Novom Beogradu.

Izložbu je otvorio predstavnik Ambasade Meksika u Beogradu. Istakao je da su u postavci izložbe zastupljeni radovi nekoliko meksičkih umetnika i pri tom izrazio zahvalnost Galeriji moderne umetnosti na ustupljenom prostoru. Reči zahvalnosti uputio je i vajaru  Leposavi Lepi Milošević Sibinović, velikom pregaocu na prezentaciji meksičkih umetnika u Srbiji.

Pozdravljajući likovnu publiku Smederevske Palanke, Leposava Lepa Milošević Sibinović je podsetila da su u duhu plodne kulturno-umetničke saradnje sa Meksikom u protekloj deceniji, ovoj izložbi prethodile izložbe „Grafičke vizije“ 1, 2 i 3 koje su imale znatnog odjeka u stručnoj i široj kulturnoj javnosti.

-Cilj izložbe je razmena profesionalnih iskustava različitih kulturnih sredina, razumevanje i saradnja na bazi opšte prihvaćenih vrednosti, obogaćenje kulturnog života – ističe u katalogu koji prati ovaj kulturni događaj, Leposava Lepa Milošević Sibinović. – Svi učesnici imaju solidno umetničko obrazovanje, uspešnu karijeru, svi su rođeni i žive u Meksiku, učesnici su brojnih bijenala, umetničkih radionica u svojoj zemlji i inostranstvu, i dobitnici su brojnih priznanja i nagrada.

Zajedničko im je da su njihovi radovi odraz meksičkog podneblja, da povezuju veoma bogatu umetničku tradiciju sa savremenim likovnim izrazom, imaju prepoznatljiv likovni rukopis, izuzetno vladaju grafičkim tehnikama, kako tradicionalnim tako i novim. Kroz razne teme i segmente traže odgovore na narasle probleme meksičkog društva i smisla postojanja.

Postavku čine 34 grafike na pamučnom papiru.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.