Култура

Конференција за штампу у Народном музеју у Смедеревској Паланци: НАЈАВЉЕНИ ДОГАЂАЈИ ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД

У Народном Музеју у Смедеревској Паланци одржана је конференција за штампу на којој су најављени и представљени догађаји за наредни период, тачније нова гостовања Музеја.

Директор ове установе, Стеван Мартиновић, подсетио је да је од почетка године Музеј гостовао у Руми, изложбом антропоморфних фигурина, те да је 11 слика гостовало у Музеју савремене уметности, тачније у Галерији САНУ у Београду.

-Гостовања у марту месецу наставак су музејског итинерара и потврда квалитета збирки и рада самог Народног музеја у Смедеревској Паланци – додао је Мартиновић.

Истакнуто је да ће се најпре 14. марта путовати у Горњи Милановац, изложбом „Чувари ватре“, да се већ сутрадан, 15. марта путује у Нови Сад изложбом „Представе човека – ремек дела српског модернизма из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци“ и да се крајем марта, 23., гостује у Бору поставком „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“.

Аутор изложбе „Чувари ватре“, Петар Декић, осврнуо се на предстојеће гостовање у Музеју рудничко-таковског краја 14. марта и истакао да је то велики гест пријатеља из поменуте установе, будући да они не прихватају само артефакте које наш музеј баштини, већ и читав идентитет и Музеја и Смедеревске Паланке.

С друге стране аутор изложбе „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“ Ненад Шошић истакао је да поставка апострофира начин одевања у неолотском периоду, док се коаутор изложбе Драгана Ђурђевић осврнула на бројна досадашња гостовања ове изложбе, као и на нека будућа, попут Бора 23. марта, Аранђеловца, Смедерева и Трстеника.

На самом крају конференције директор Мартиновић је наговестио још један велики „празник“ за Народни музеј у Смедеревској Паланци, а то је 15. март и гостовање изложбе аутора др Ане Милошевић „Представе човека – ремек дела српског модернизма из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци“ у Новом Саду, у Спомен-збирци Павла Бељанског.

-Ово је први пут да се јединственом изложбом појављујемо у Новом Саду, у установи немерљивог значаја за српску културу, што нам чини посебну част. Након Београда и Дома Војске Србије, интересовање је показао и Нови Сад, што је свакако показатељ величине наших збирки, као и активности које у последње време бележи наш Музеј – рекао је Стеван Мартиновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.