Kultura

Slike Tatjane Bandović u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: AUTENTIČNA LIKOVNA STRUKTURA  

IMG_2133-Ova izložba će nas sigurno razgaliti i ostaviti u nama utisak lepih i dubokih emocija – istakla prilikom otvaranja Slavenka Čišić-Urošević

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba mlade slikarke Tatjane Bandović. Seriju, koju je stavila na uvid likovnoj publici, naslovila je „Refleksije“.Ovu umetnicu, rođenu u Loznici, predstavila je Slavenka Čišić-Urošević, član  Umetničkog saveta pomenute galerije.

-Često su pred nama dela različitih slikara, osobenih  po temi,boji, formi i impresiji kojom nas neki  put razgale, a ponekad potresu – rekla je Slavenka Čišić-Urošević.- Deo ciklusa slika kojima nam se večeras predstavlja Tatjana Bandović, sigurno će nas razgaliti ostaviti u nama utisak lepih, dubokih emocija. Fragmenti arhitektonskih formi, strogo geometrijski komponovanih na jednom ili više platana u vidu diptika, triptika ili poliptika, donose nam jedno lično, intimno viđenje grada u kome živi umetnica. Igrajući se refleksijama svetlosti, dovodeći ih ponekad u kontrastne sukobe, a ponekad ih razlivajući po geometrijskim površinama,  brišući granice među njima, Tatjana nas uvlači u gotovo opipljivu atmosferu grada, doživljenog i predstavljenog na samo njoj svojstven način.

Tatjana Bandović je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, a postdiplomske i specijalističke studije okončala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je  Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Živi i stvara u Beogradu.

IMG_2135-Stalnim posmatranjem arhitekture, njenom transformacijom dobijenom apstrahovanjem i svođenjem arhitektonskog fragmenta na geometrijsku formu, sa dominantnom vertikalom i horizontalom, kroz interakciju svetlosti i boje,  želi da pružim lični doživljaj arhitekture starog grada – objašnjava svoju umetnost Tatjana Bandović.-Sjedinjavanjem prirodne svetlosti, atmosfere i arhitekture, stvara se subjektivni doživljaj trenutka, u kome se konkretne arhitektonske forme rastaču i nestaju, dobijajući novu boju i pričajući novu priču.

Ova slikarka izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovala je i na mnogim likovnim kolonijama. Njeni radovi su deo zbirke nekoliko muzeja i privatnik kolekcija.

D. Janojlić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.