PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Sopoćani (8)

Manastir Sopoćani potiče iz prve polovine 13. veka, zadužbina je trećeg sina Stefana Prvovenčanog, kralja Stefana Uroša Prvog. Hram nastao u blizni Novog Pazara, na mestu gde se oformila srednjevekovna srpska država, posvećen je Svetoj Trojici.

Lepota kojom je zasenio ostale verske zadužbine služila ga je i vekovima kasnije i donela mu je svetsku slavu. Kralj Stefan Uroš je za živopisanje unutrašnjosti crkve unajmio neke od najboljih carigradskih umetnika, koji je tada važio za kulturnu prestonicu sveta.

Na oslikavanju je bio angažovan veći broj umetnika od kojih su dvoje ponajboljih oslikavali oltarski prostor i naos. Na žalaost, do danas je ostala nepoznanica ko su bili ovi veliki umetnici kojima u tom vremenu nije bilo ravnih.
Iako je manastir više od dva veka stajao otkriven, mnoge freske su sačuvane, pretpostavlja se zahvaljujući kvalitetu kreča. Sopoćani su dobili naziv po slovenskoj reči „sopot” koja je označavala izvor.

O velikom značaju manastira Sopoćani govore crkvine isposnice i metosi pronađeni u okolini manastira.

Veliki broj grobnica otkriven prilikom arheoloških iskopavanja svedoči o velikom broju iskušenika koji su vekovima boravili u ovom manastiru a blizina tadašnjeg prestonog grada Rasa doprinela je da manastir ne oskudeva u materijalnim dobrima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.