Smederevska Palanka

Kako je nedavno smenjena vlast u Smederevskoj Palanci potkupljivala odbornike: NOVČANIK PUN PODRŠKE

-Najviše, oko 364.000 dinara, profitirao odbornik Mioljub Radovanović, a odmah za njim i odbornik Pavle Jozić koji je „zaradio“ skoro 332.000

 

Prema dokumentima do kojih smo došli bivši opštinski funkcioneri u Smederevskoj Palanci na čelu sa predsednikom Opštine Petrom Milićem, koji su nedavno smenjeni od strane svojih partijskih kolega, oštetili su budžet i novac građana, između ostalog, trošili i da bi obezbedili podršku odbornika svoje partije. Ugovorima o delu, za različite usluge, sada već bivši predsednik Opštine plaćao je vernost pojedinih odbornika, a bilo je i slučajeva pokrivanja putnih troškova i dnevnica za putovanja na Kopaonik, isplate nezakonskih honorara ili fiktivnog zapošljavanja u javnim preduzećima i to u vreme zabrane koju je preporučila Vlada Republike Srbije.

Kako saznajemo, očekuje se i da budu podnete krivične prijave protiv odgovornih lica zbog nenamenskog i protivzakonitog trošenja sredstava iz opštinskog budžeta.

Najgabaritniji je svakako „Ugovor o obavljanju stručnih usluga i drugih poslova“ koji je predsednik Milić zaključio sa odbornikom SNS-a Mioljubom Radovanovićem, kojim je opštinski budžet oštećen za 363.901 dinara. Ovim ugovorom Radovanović je, iako je kao odbornik u sukobu interesa, angažovan da, po nalogu predsednika Opštine, kao savetnik za potrebe naručioca obavlja poslove kontrole poslovanja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, zatim poslove podsticanja preduzetničke aktivnosti i smanjenja zaposlenosti, poslove realizacije programa revitalizacije javnih preduzeća i ustanova, poslove koordinacije između Opštine i nadležnih ministarstava i druge poslove, po potrebi, i uz prethodni dogovor obe ugovorne strane. Po ovom ugovoru, koji je zaključen na period od četiri godine, Radovanoviću je isplaćivano mesečno po 50.000 dinara, što bruto iznosi 90.975,25 dinara.

-U ovom slučaju radi se o klasičnom sukobu interesa i nezakonitom trošenju novca poreskih obveznika. Kada su od strane pravnika upozoreni da krše zakon, posle četiri meseca raskinuli su ugovor i Radovanovića zaposlili u Centar za razvoj sporta na mesto zamenika direktora. Zanimljivo je da taj dokument o raskidanju ugovora čak nije ni zvanično zaveden. Inače, Radovanović je povezan sa još nekoliko slučajeva u kojima je oštećen opštinski budžet i za to još uvek prikupljamo dokumentaciju  – kaže naš sagovornik iz odborničke grupe Srpske napredne stranke koji je glasao za smenu opštinskog rukovodstva.

Sledeći slučaj, ali preko ugovora o autorskom honoraru za režiranje pozorišne predstave u Gradskom amaterskom pozorištu i to autoru bez značajnijeg iskustva, je isplata 331.326 dinara u bruto iznosu odborniku Pavlu Joziću. Novac je u više mesečnih rata isplaćivan preko Kulturnog centra u čijem sastavu je i Gradsko amatersko pozorište. Prema tom ugovoru odbornik Jozić će režirati pozorišnu predstavu pod nazivom „Pazarni dan“, prema istoimenom pozorišnom komadu autora Aleksandra Popovića, vršiće izbor muzike i kostima, daće idejni predlog za izradu scenografije i dizajniraće pozorišni plakat i drugi reklamni materijal za potrebe reklamiranja predstave.

-Ovaj slučaj je stvarno velika bruka svih koji su učestvovali u takvom razbacivanju opštinskog novca i to u vreme kada je predsednik Opštine svako svoje obraćanje građanima započinjao rečima da nema para i da je budžet u velikim problemima. Ovde imamo slučaj za istoriju da čovek koji nema nikakvu reputaciju dobija honorar kao da je afirmisani reditelj u profesionalnom pozorištu. Verovatno je sa ovim honorarom postao jedan od plaćenijih pozorišnih reditelja u Srbiji – ističe naš sagovornik.

Prema našem izvoru zanimljivi su i slučajevi odbornice Biljane Vasiljević, poznate i po tome što je u izbornoj kampanji „otvarala“ košarkaško igralište na travi, čiji je glas za bivšu vlast obezbeđen zapošljavanjem u JKP „Pijace i zelenilo“, zatim odbornika Srećka Vujovića koji je i pored toga što je u penziji zaposlen na radno mesto zamenika direktora u istom javnom preduzeću a nije se libio da u preduzeće dovede i bliskog rođaka, i odbornice Snežane Petrović, koja je, takođe, zaposlena u JKP „Pijace i zelenilo“, ali fiktivno jer uopšte nije dolazila na posao.

-Odbornica Petrović je sve vreme provodila u opštini i na posao nije odlazila, ali je uzimala nelegalne pozajmice u iznosu od 40.000 dinara. Posle Krstovdanskog vašara joj je isplaćeno 39.000 dinara, višestruko više nego ostalim radnicima, a poznato je i da je o trošku opštine boravila na Kopaoniku – priča naš sagovornik koji ne želi da otkrije identitet zbog straha od fizičkog napada, jer takvih slučajeva, uz nanošenje fizičkih povreda, je već bilo.

Prema rečima našeg sagovornika, sve ovo i još slučajeva za koje se prikuplja dokumentacija, uz jako loš učinak u periodu od sedam meseci na vlasti, bili su razlozi za smenu vladajuće garniture u Smederevskoj Palanci, koja se dogodila na sednici Skupštine opštine koja je održana 16. decembra prošle godine. Većina odbornika vladajuće koalicije SNS-Treća Srbija-PS-PUPS, njih 21, uz podršku odbornika Socijalističke partije Srbije, DSS, SPO, Nove Srbije i GG „Domaćinski“ izabrali su tada i novo opštinsko rukovodstvo i za predsednika Opštine izabrali člana SNS-a Toplicu Pintorovića, a za njegovog zamenika izabrana je Milica Despotović iz iste stranke. Na čelo Skupštine opštine došao je Nikola Vučen, takođe sa izborne liste SNS-a, ispred koalicionog partnera Treće Srbije.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.