Velika PlanaSmederevska Palanka

Sednica Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: ODLAZI TEŠKA, DOLAZI JOŠ TEŽA GODINA

img_2707Ako se pogledaju zapisnici sa sednica održanih tokom 2016. godine, može se uočiti da smo još početkom godine ukazali da će godina na izmaku biti jako teška za zaposlene i nas u sindikatu, jer smo s jedne strane imali privredni i rast uposlenosti, ali su nam zarade  i uslovi rada stagnirali, pa čak i značajno opadali. To je, sumirajući ovu godinu, istakao predsednik Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane, Božidar Todorović. Ako uzmemo javna preduzeća, javne službe ili društvene delatnosti – nastavio je on – suočićemo se da su zarade u prosveti i zdravstvu bile zamrznute, a posao odvijao čak i u većem obimu nego ranije, pa ako uz to pogledamo i statistički podatak da je zabeležen rast u privredi, a mi na području palanačke i planjanske opštine imamo rast kapaciteta, posebno u metalskoj industriji, što je za nas jako značajno, suočićemo se s druge strane s podatkom da je zarada u tim preduzećima bila na istom, pa čak i nižem nivou nego u 2015.

Todorović je  u nastavku naglasio da je to apsurd s kojim se sindikat suočava na  teritoriji opštine Smederevska Palanka.  On smatra da treba pregovarati o povećanju zarada, pošto za to ima osnova, mada se ne vidi realan izvor iz kog bi se tako nešto moglo ostvariti. Kad su u pitanju društvene delatnosti na teritoriji palanačke opštine, ukazivano je na to da je bilo nerealnog zapošljavanja pre svega u javnom sektoru, u javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi.

img_2700-Čuli smo podatak da na našoj teritoriji ima 400 zaposlenih viška – izneo je Todorović.- Govorili smo o tome da će se taj višak  u jednom trenutku javiti kao ozbiljan problem i nova  muka kako da zaštitimo interese tih ljudi. Na području opštine Smederevska Palanka imamo, takođe, problem lošeg stanja u javnim preduzećima, pa i obrazovanju. Naime, sve škole su u blokadi, ni jedna ne može normalno da funkcioniše, odnosno izmiruje tekuće obaveze, a situacija sa javnim preduzećima isto tako je izuzetno teška, jer tamo imamo i višak zaposlenih i blokadu računa, pa otuda i nemogućnost da funkcionišu. Kad sve saberemo, 2016. godina je bila teška za nas u sindikatu, a po onome što već sada možemo zaključiti, ni naredna neće biti mnogo bolja. Ovo pogotovo, ako se bude sprovela odluka nadležnog ministarstva o otpuštanju zaposlenih u javnom sektoru. Dakle, biće to još jedna teška godina.

Todorović je naveo da neke celine iz bivšeg sistema „Goša“, kao što su Fabrika šinskih vozila, Fabrika opreme i mašina i Montaža, imaju ugovorene poslove za narednu godinu. U metalskom kompleksu za koji se sindikat borio svih proteklih godina,  postoji nada i pozitivan pomak, a to je ono što raduje.

-Želeo bih ovom prilikom  da zahvalim  članovima sindikata  što su ove 2016. verovali  u svoj sindikat, što su ostali dosledni u sindikalnoj borbi za  ostvarivanje prava zaposlenih. Stoga koristim mogućnost da svima poželim srećnu Novu i za nas u sindikatu napredniju godinu.

O stanju na području opštine Velika Plana, govorio je poverenik Samostalnog sindikata Živorad Marjanović:

img_2702-Dobro je što se ova godina završava, a kakva je bila, ne povratila se, kako za nas sindikalce tako i za sve zaposlene. U Smederevskoj Palanci, za razliku od V. Plane, situacija je bila kudikamo teža. Ovde prvenstveno mislim  na loše stanje u lokalnoj samoupravi što se loše odrazilo na rad javnih  preduzeća, ustanova, škola itd. Poznato je da su u mnogim školama na području palanačke opštine blokirani računi, a što se V. Plane tiče, mogu reći da lokalna samouprava ima razumevanje i način da omogući normalno funkcionisanje javnih preduzeća, organizacija i ustanova, gde ima stoprocentno naše sindikalne organizacije, koje rade uspešno, dobro sarađuju s poslovodstvom i to je svetla tačka vezana za tzv. državna preduzeća, odnosno javna preduzeća.

Marjanović se osvrnuo i na privatna preduzeća za koja je naglasio da je stanje sve gore i gore u smislu nepridržavanja pravila, odluka o ceni rada, minimalnoj zaradi.

-Posebno se to odnosi na „Jugoprevoz“ i  „Napredak“ – precizirao je Marjanović. – U Velikoj Plani smo pokušali, a to činimo i dalje, da se dovedu novi investitori koji će omogućiti nova radna mesta. Lokalna samouprava obezbeđuje prostor za  novu industrijsku zonu, pošto je prva popunjena. Na taj način samo možemo da očekujemo da dođu novi ljudi koji bi da investiraju i sagrade nove kapacitete. Naš sindikat koji je jedini reprezentativan u našoj opštini, na žalost nema upliva u DIS, „Dimi“, „Sto posto“. Pokušavali smo mnogo puta, ali smo za te firme nepoželjni.

img_2706Marjanović se osvrnuo i na Socijalno-ekonomski savet rekavši da sindikat nije uspeo da se dogovori sa lokalnom samoupravom, a samim tim ni sa trećim partnerom – poslodavcima. Bilo je obećanja, ali su ona išla od obećanja do obećanja i na tome se sve završavalo. Tako se došlo do kraja godine, a SES koji postoji i koji je formiran kao četvrti u Srbiji, nije uspeo da zaživi, iako je to pravo mesto gde bi se odvijali pregovori, rešavali svi sporovi i sve ono što tišti zaposlene, lokalnu samoupravu i poslodavce.

-Mislim da bi tu bio neki pomak da ima boljeg razumevanja među socijalnim partnerima – zaključio je na kraju Marjanović.

D. Janojlić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.