Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci održan Okrugli sto povodom Svetskog dana Roma

U Maloj sali Skupštine opštine Smederevska Palanka održan je Okrugli sto povodom Svetskog dana Roma koji se obeležava 8. aprila. Ovom događaju prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Opštine Smederevska Palanka, Toplicom Pintorovićem.

Prvi čovek lokalne samouprave pozdravio je sve učesnike Okruglog stola, čestitao im Svetski dan Roma i tom prilikom istakao da se Romi svakodnevno susreću sa mnogim problemima kao što su društvena isključenost i marginalizacija koje vode ka nedostatku obrazovanja, hroničnoj nezaposlenosti ali i ograničenom pristupu zdravstvenoj nezi, stanovanju i siromaštvu.

-Ovaj dan je odlična prilika da se ukaže na probleme romske populacije, ali i da se podseti na bogato i veliko nasleđe i raznolikosti te najveće etničke manjine u regionu. Lokalna samoprava će nastaviti sa strategijom socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, koja treba da doprinese daljem unapređenju stanja i socijalno-ekonomskog položaja romske populacije. Posebnu pažnju moramo posvetiti oblasti obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja romske populacije kako bi se smanjilo siromaštvo i romska populacija potpuno uključila u sve društvene tokove – naglasio je Pintorović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.