Топола

Заштићено географско порекло шумадијских вина

zgp_3Министарство пољопривреде Републике Србије верификовало је Елаборат о заштити географског порекла који је израдило Удружење винара Шумадије. То би у најкраћем била вест која ће с разлогом обрадовати јавност Србије.

Многи ће се упитати шта то заправо значи?

На једном подручју одређене сорте грожђа дају неке специфичне типове вина која се разликују од оних типова који настају на другим подручјима, рецимо Жупе, Фрушке горе и др. На то утиче земљиште, клима, температурна колебања, количина падавина, начин производње грожђа, вина…. Елаборат о заштити географског порекла Удружење је радило у сарадњи са одсеком за виноградарство и винарство које постоји у оквиру Министарства пољопривреде.

zgp_5Географска ознака подразумева да грожђе са овог подручја и вино прођу одређене третмане да би носили географску ознаку. Да се све ради у циљу побољшања квалитета. Када крајњи потрошач види ту географску ознаку – која ће бити у виду маркице од наредне бербе на свакој флаши – он већ нешто може да очекује од тог вина. Нешто што га издваја у односу на друга вина из других регија. Ако свака регија има своју специфичност и даје различита вина, Шумадија је таква регија која може да да врхунска вина. Небитно да ли је бело или црвено вино у питању. За виноградарство, а самим тим и вино од изузетног је значаја утицај земљишта и климе. Ти микроклиматски фактори који се налазе овде код нас су од кључног значаја за квалитет наших вина, поред наравно неге и бриге о винограду и вину. Совињон из zgp_6Шумадије је већ увелико препознатљив. Ово поднебље је такво да има одличну географску позицију и све оно што је потребно да се добије добро грожђе од кога ће се добити и врхунско вино. Рецимо да су у Шумадији током лета дани топли, али су ноћи довољно свеже да спречавају испарење грожђаних сокова.

Са овом заштитом винари Шумадије штите себе, своја вина, потрошача и унапређују своју регију, а самим тим и српско винарство. Квалитет који их чини препознатљивим пружа им могућност да се мере са најбољим винарским регијама из читавог света.

Само са територије Општине Топола у ово Удружење улазе винарије „Александровић“, „Арсенијевић“, „Роган“, „Липовац“ и „Краљевска винарија“. Из читаве Шумадије има их још десетак. Веома је важно да је Удружење отворено и за нове чланове, али уз обавезу придржавања основних норми одржавања винограда и производње вина које прописује удружење.

У свету постоје велике винске регије попут Тоскане у Италији или Риохе у Шпанији. Код нас, поред Неготинске сада је и Шумадија на овај начин постала и надамо се да ће тек постати zgp_4једна од препознатљивих винских регија. То треба да постане и један изузетан покретач, један мотор за економију и целокупну привреду овог краја. Ако појам туризма подразумева да морате имати нешто препознатљиво и квалитетно како би привукли пажњу људи, Удружење произвођача вина за заштиту географског порекла Шумадије је покренуло ствар и надају се да ће наредна етапа развоја бити туристички пут вина који ће се кретати кроз Шумадију како би гости поред Тополе посетили и винарије у Аранђеловцу, Крњеву, Крагујевцу и другим местима, јер енолошки туризам је у зачетку и треба да заживи на нивоу читаве земље. Намера је од Шумадије и шумадијских вина створити бренд према коме ће и Србија постати препознатљива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.