Uncategorized

David Marković najplemenitiji u 2016. godini: NADNIČIO ZA 1.200, VRATIO 700.000 DINARA

-Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig godine žiri dodelio Davidu Markoviću (19). Dobitnici i pripadnici kraljevačkog odreda Žandarmerije, đaci OŠ „Milena Pavlović Barili“ u Višnjičkoj banji, a posthumno Dragan Cvetković iz Beograda

 

Najhumanijima i najhrabrijima, „Novosti“ su 54. put posvetile početak godine. „Običnim“ ljudima koji su tokom 2016. novinske stupce zaslužili svojom plemenitošću i nesebičnošću.

U našoj tradicionalnoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“, žiri, predvođen akademikom Matijom Bećkovićem, u utorak je odlučio – David Marković iz Cerovca kod Smederevske Palanke dobitnik je prestižne titule najplemenitijeg u minuloj godini. Ovog devetnaestogodišnjaka život je, letos, postavio pred ispit poštenja. Položio ga je odmah, onog trenutka kada je bez dvoumljenja odlučio da vlasniku vrati 700.000 dinara, iako je na građevini radio samo povremeno, i to za dnevnicu od 10 evra. Danas je bez posla, ali, kaže, opet bi učinio isto. Za specijalni žiri njegovo delo je – svetlost u mraku.

– Ljudina David Marković je zapravo dečak koji nadniči za 1.200, a vraća 700.000 dinara – rekao je akademik Matija Bećković. – On je zbirno ime za milione koji će se diviti njegovom podvigu. To što je učinio nije nikakav dečji podvig, nego ljudski. Podvig za ljudsku dušu koji nas je u ovim vremenima oduševio i zadivio.

Nesebičnom odlukom da, odvajajući od ličnih primanja, u Vrnjačkoj Banji kupe stan porodici kolege Stevana Sinđelića, pripadnici kraljevačkog odreda Žandarmerije zaslužili su zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig. Tako su, po mišljenju žirija, izveli plemenitu, časnu, mirnodopsku akciju dostojnu divljenja i najvećeg poštovanja. Nisu zaboravili kolegu koji je 28. avgusta 2014. ubijen na dužnosti nadomak kuršumlijskog sela Orlovac, nedaleko od administrativne granice sa KiM. Kolege ga nisu zaboravile i našle su najnesebičniji način da stambeno zbrinu njegovog petogodišnjeg sina Vuka i suprugu Marinu.

Beograđaninu Draganu Cvetkoviću posthumno je dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig. Spasavajući tuđi život, Dragan je dao – svoj. Nestao je u virovima Dunava u Rumuniji, pokušavajući da spase život Miroslava Pleška iz Zagreba. Bili su neznanci, slučajni saputnici u istoj turističkoj grupi koja se uputila Dunavom do Crnog mora. Dok se grupa kupala, Miroslav je počeo da se davi, a Dragan mu je nesebično priskočio u pomoć. Borio se protiv dunavskih virova do poslednjeg daha. Držao je Miroslava 15 minuta na površini vode, a onda je povikao da više nema snage… Tela im do danas nisu pronađena.

Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio đacima Osnovne škole „Milena Pavlović Barili“ u beogradskom naselju Višnjička banja koji su sakupili novac i porodici svojih drugara Luke i Tamare Kremić podigli dom iz pepela. Plemeniti učenici ni časa nisu časili kada su saznali da je Kremićima, početkom januara 2016, vatrena stihija odnela kuću i sve što se u njoj nalazilo. Na zgarište su, najpre, stigli Lukini drugovi i drugarice sa razrednim starešinom. Odmah su u saradnji sa direktorom škole, savetom roditelja i đačkim parlamentom organizovali humanitarnu akciju. Od novca koji su sakupili kupljeni su građevinski materijal, prozori, vrata, odeća, obuća, đačke knjige…

Nismo, ipak, zaboravili ni druge koji su svojom humanošću obeležili prethodnu godinu. Specijalne plakete za najplemenitiji podvig dobiće i baka Kata Grujić, jedina Srpkinja u selu Donji Petrič kod Kline, koja opstaje na svom imanju i koja, i pored svih nedaća i svakodnevne strepnje poručuje da je niko živu neće oterati sa kućnog praga. Priznanja su pripala i vatrogascima Ivanu Perišiću i Slobodanu Koturu iz Beograda, koji su posle višečasovne borbe sa vatrenom stihijom iz plamena spasli 12 ljudi, a među njima bebu i petogodišnjeg mališana, medicinskim sestrama Mirjani Radonjić, Ivani Đorđević i Danijeli Lompar, koje su se na ulcinjskoj Velikoj plaži kao lavice borile za život Nikole Boškovića iz Subotice, žiteljima stambene zgrade na beogradskom Bulevaru despota Stefana 68b, koji su kupili klima-uređaje za porodilište KBC „Zvezdara“. Plakete će dobiti i policajci Dejan Stojanović i Slavoljub Anđelković iz Varvarina, koji su iz ledene i nabujale reke spasli mladića, učiteljica Marina Mandić, koja je prošle godine svojim đacima u selu Planinica kod Kladova bila i majka i drug, kao i Nikola Pisarev iz Pančeva, koji je iz ledenog Dunava izvukao sugrađanina Igora Jankova.

Plakete za Najplemenitiji podvig godine biće uručene 7. februara u 12 časova u Skupštini grada Beograda. Tada će u publici biti političari, glumci, javne ličnosti…, a na bini „obični“ ljudi. Najveći i najsmeliji.

(Preuzeto: Večernje novosti)

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.