Храм Светог Саве у Београду (12)

Храм Светог Саве у Београду највећи је српски православни храм и највећи православни храм на Балкану, а налази се у источном делу Светосавског трга, у Општини Брачар. Подигнут је на месту за које се сматрало да је Коџа Синан-паша 1594. године спалио мошти Светог саве оснивача Српске православне цркве. Изградња храма је финансирана добровољним прилозима, као и плаћањем доплатних поштанских маркица. Недалеко од храма је парохијски дом, а ту ће се налазити и зграда патријаршије. Овај спомен-храм представља органски део савремене живописне силуете Београда, чинећи једно од његових главних обележја.

Храм Светог Саве. Изграђен је у српско-византијском стилу, са четири звоника висока 44 м. Висина врха куполе износи 70 м, док је главни позлађен крст висок још 12 м, што врху храма даје укупну висину од 82 м, а надморску висину од 134 м (64 м изнад нивоа реке саве). Због тога ова црква заузима истакнуто место на београдском хоризонту и видљива је са свих прилаза граду.

Храм заузима површину од 3.500 квадратних метара у приземљу, уз додатних 1.500 м² на три галерије на првом нивоу. Постоји још и галерија од 120 м² на другом нивоу, на коме се налази и спољашњи видиковац који се простире око целе куполе. Храм се у правцу исток-запад протеже 91 м, а у правцу север-југ 81 м. Куполе су украшене са осамнаест позлаћених крстова у три величине, док се у звоницима налази 49 звона из аустријске звоноливнице Grassmayr.

Црква може да прими 10.000 верника, а на западну хорску галерију може да стане 800 хориста. Храм је обложен белим мермером и гранитом, у чему је суделовао и словеначки Мармор Хотавље.

Живописање, које је у току, ради се у техници мозаика. У главној куполи налази се огроман мозаик Христа Пантократора који представља Исуса Христа у тренутку вазнесења, а реализован је у атељеу руског академика и иконописца Никојала Мухина. Купола је украшена мозаиком тешким око 40 тона, које је у потпуности реализован у атељеу уметника, затим подељен на мање делове и тако транспортован у Београд, где је монтиран у куполу. Мозаик куполе представља један од највећих подухвата мозаичког украшавања криволинијских простора у свету. Мозаик је прављен током 2016. и 2017. године а монтиран од маја 2017. до краја фебруара 2018.

Испод пода храма је изграђена црква Светог цара Лазара, укупне површине око 1.800 м², са ризницом Светог саве и криптом патријарха Српске православне цркве, у коју је планирано да се сахрањују упокојени патријарси.

Осим богослужења, црква је планирана за многобројне културне манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *